nieuws

Geldzorgen door lage beurskoersen

bouwbreed

odijk – De Hout- en Bouwbond CNV gaat snijden in het personeelsbestand. In drie jaar tijd wil de bond via natuurlijke afvloeiing zo’n dertig mensen kwijt. De lage beurskoersen hebben gezorgd voor geldzorgen, waardoor er moet worden bezuinigd.

Geldzorgen door lage beurskoersen

De bouwbond van het CNV heeft tijdenlang een solide eigen vermogen gehad. Door de problemen op de beurs is de opbrengst daarvan echter drastisch teruggelopen. ‘De opbrengsten van het vermogen hebben we voor een deel gebruikt om de exploitatie rond te breien. Nu gaat het al een tijd slecht op de beurs, waardoor ons vermogen lager is geworden. Daardoor zijn de opbrengsten lager en moeten we toch de exploitatie rond houden’, zegt algemeen secretaris A. van Wijngaarden. De Hout- en Bouwbond heeft het volgens hem niet eens slecht gedaan met beleggingen. Grote risico’s zijn niet genomen. ‘Maar als over de hele linie alles omlaag gaat, dan hebben we daar toch last van’, aldus Van Wijngaarden.

Sociaal plan

Inmiddels is kritisch gekeken naar de taken die de bond uitvoert. ‘Uiteraard gaan we niet snijden in primaire taken als cao’s en dienstverlening aan de leden. Maar er is op een aantal punten een efficiëncyslag te bereiken.’ Van Wijngaarden is er vrijwel zeker van dat de pijn voor het personeel zo zacht mogelijk kan worden gehouden. ‘Wij hebben eens goed gekeken naar het personeelsbestand. Zo’n zeventien mensen gaan tussen nu en drie jaar met vervroegd pensioen. Daarnaast hebben we vijf mensen met tijdelijke contracten. Voor het resterende deel hebben we met de Dienstenbond CNV al gesproken over een sociaal plan. Daarbij hebben we beloofd dat we zullen zorgen dat niemand in de ww terechtkomt. Via een extern bureau zullen mensen van wie we afscheid moeten nemen, worden geholpen aan ander werk.’ Dat kost uiteraard allemaal geld. ‘Gelukkig hadden we een reservering staan voor een verbouwing van ons pand in Odijk. Dat geld gebruiken we nu voor het sociaal plan’, aldus Van Wijngaarden. Hij is overigens aangenaam verrast door de houding van het personeel van de bond. De meesten hebben begrip voor de situatie. Enkelen hebben al laten weten graag terug te willen keren naar de bond als zich vacatures voordoen. ‘Wie zou dat zeggen tegen een werkgever die je in eerste instantie op straat zet.’ Zuur vindt hij het wel. ‘We zijn de laatste jaren alleen maar gegroeid in ledenaantal. Toen ik bij de bond kwam in 1990, zaten we rond de 40.000, nu boven de 53.000 leden. Ik kan mij dus voorstellen dat mensen wat raar aankijken tegen de inkrimping.’

Reageer op dit artikel