nieuws

Geen toiletgeurtjes door waterfiltratie

bouwbreed

heerenveen – Twee jaar was E. van der Duim bezig met het ontwikkelen en testen van zijn reukloze toilet. Op de VSK-beurs in Utrecht presenteerde hij zijn vinding en kreeg veel enthousiaste reacties. De sanitairindustrie ziet het idee wel zitten, ‘maar vindt alleen het pompje nog te groot. Dat kunnen we eenvoudig vervangen door een kleinere uitvoering’, zegt Van der Duim.

Het idee ontstond bij het handen wassen voor de koffiepauze. ‘De reuk van de toiletten daar was vaak verre van vriendelijk’, vervolgt de 31-jarige constructiebankwerker met gevoel voor understatement. En omdat hij ‘wel iets weet van waterfiltratie’, kwam Van der Duim op het idee de onvriendelijke geurtjes te filtreren. Het concept voor zijn reukloze toilet werkte hij verder uit, waarna het een jaar lang getest werd bij zijn werkgever, A.P. van den Berg. in Heerenveen. Elke keer als de ‘zitting’ werd opgeheven, controleerde een stagiair het toilet. In eerste instantie bleven er wel luchtjes in de toiletruimte achter, constateerde hij, ‘maar toen we de pomp vervangen hadden door een zwaardere uitvoering, rook ik niets meer’, aldus Friese uitvinder. Zijn werkgever, de bekende ingenieur A.P. van den Berg, begeleidde zijn werknemer ook bij het aanvragen van het patent en ondersteunt de constructiebankwerker nu bij de vermarkting van de gepatenteerde vinding. Van der Duim gebruikte voor het prototype een aantal onderdelen die gewoon in de vrije handel verkrijgbaar zijn. In het waterreservoir plaatste hij een vijverpomp, die aangesloten is op het waterkanaal van het toilet. ‘Normaal is die pijp gewoon leeg. Alleen als je doorspoelt komt er water in. Omdat de trekpijp leeg is kun je de onaangename luchtjes uit de toiletpot zuigen’, legt de uitvinder uit. Vervolgens perst de pomp de geurtjes onder water door middel van een aantal slangetjes en zogenaamde aquariumblokjes. Van der Duim koos voor deze blokjes, die normaal voor de zuurstoftoevoer zorgen in een aquarium, omdat ze kleine luchtbelletjes maken. ‘De belletjes hebben een groot oppervlak en omdat het er veel zijn, krijg je een groot absorberend vermogen’, stelt Van der Duim, die eraan toevoegt dat grote bellen sneller naar de oppervlakte stijgen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels