nieuws

‘Evopan heeft crimineel gehandeld’

bouwbreed

dordrecht – ‘Er is crimineel gehandeld door Evopan en mogelijk ook door Buijs’, veronderstelt H. Huizer, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren ‘Biezenlanden’ in Dordrecht. ‘De bouwpanelen voldoen aan geen enkele NEN-norm. De bintjes zijn structureel dunner en de verlijming is ook anders uitgevoerd dan op tekening.’

Ir. H. Buijs van architectenbureau Jan Buijs uit Krimpen aan de IJssel wijst de beschuldiging resoluut van de hand. Hij verwijst naar ingenieursbureau D3BN te Rotterdam, waar hij destijds werkte. Buijs is ook nu nog nauw verbonden met het Foldex Homes systeem. Folding Engineering BV is gevestigd op hetzelfde adres als architectenbureau Jan Buijs. Evopan, de Belgische producent van de Foldex bouwelementen die in Dordrecht zijn toegepast, wijst de beschuldiging eveneens van de hand. Het bedrijf zou uitsluitend hebben geleverd. Hoofdaannemer Bouwpartners BV uit Zwijndrecht zou de montage hebben verzorgd.

Ondeskundig

Uit het ‘Resumé bouwproces 50 woningen Biezenlanden’ van PRC Bouwcentrum uit Bodegraven komt een ander beeld naar voren. Het adviesbureau staat de gedupeerde eigenaren terzijde. Van de vijftig woningen die zij in goed vertrouwen hebben gekocht, zijn 23 rijp voor de sloop en 27 vertonen zeer ernstige gebreken. ‘De dooselementen worden gefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd door de Belgische firma Evopan. Foldex Homes en Evopan zijn door Bouwpartners BV als onderaannemer gecontracteerd. Vanaf het begin van de bouw constateren kopers dat de elementen onbeschermd in weer en wind op de bouwplaats zijn opgeslagen en gemonteerd. Tevens signaleren de kopers dat de bouwelementen volkomen ondeskundig worden geplaatst’, staat in het resumé. De kopers schakelen al in februari 1999 de Vereniging Eigen Huis in. In april en mei 1999 ontstaat onenigheid tussen Bouwpartners en Evopan over de geleverde kwaliteit.

Lijdensweg

De rest van het resumé beschrijft de lijdensweg die het project daarna is gegaan. Alle partijen dragen daar hun steentje aan bij, de projectontwikkelaar, de aannemer, de ingenieursbureaus D3BN, BTB, Damen, TNO, de gemeente, de Stichting Woningborg, de Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Houtskeletbouwers, juristen en hypotheekverlenende banken. Niemand heeft het bouwproces gestopt om erger te voorkomen. Alleen de kopers hebben daarom gevraagd. ‘Zij slikken nu pillen, functioneren niet meer en zitten diep in de put’, aldus Huizer.

Reageer op dit artikel