nieuws

Europese woningbouw keldert

bouwbreed Premium

münchen – In Midden- en West-Europa worden in 2002 met een aantal van slechts 1,9 miljoen eenheden, opnieuw minder woningen opgeleverd dan in het voorgaande jaar. Dat is de inschatting van Euroconstruct, koepel van vijftien nationale statistische bureau’s, waaronder in Nederland het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Licht herstel, met anderhalf procent, wordt pas weer verwacht in 2004.

De cijfers van het samenwerkingsverband Euroconstruct hebben betrekking op de landen van de Europese Unie zonder Griekenland en Luxemburg maar inclusief Noorwegen en Zwitserland. Aan de groep zijn toegevoegd Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen. De neergang in de woningbouw concentreert zich in het westen van Europa. De instituten nemen aan dat in 2003 bijna 290.000 minder woningen zullen worden opgeleverd dan in 1999. Wel groeit de productie in de vier voormalige Oostbloklanden met bijna 70.000 eenheden, tot 203.000. Volgens het Münchener instituut Ifo bestaat de huizenbouw in Europa voor de helft uit zelfstandige woningen en de helft uit etagebouw. Over meerder jaren gezien vertoont de bouw van zelfstandige woningen minder schommelingen dan die van woongebouwen voor meerdere huishoudens. De scherpe daling van 1,1 miljoen zelfstandige woningen in topjaar 2000 naar de oplevering van slechts 955.000 eenheden in 2000 komt voor de experts als een volslagen verrassing.

Dieptepunt

De daling wordt sterk beïnvloedt door de bijzonder slechte marktomstandigheden in Duitsland. De verwachting is dat met minder dan 860.000 wooneenheden in 2003 het dieptepunt is bereikt. Voor 2004 ligt een kleine toename tot 865.000 wooneenheden in het verschiet. Euroconstruct voorziet voor het oosten van Europa een gestage groei. In het gebied dat Euroconstruct onder de loep neemt, werden in 2001 gemiddeld per duizend inwoners 4,6 wooneenheden opgeleverd. In 2004 is het coëfficiënt gedaald tot 4,4 eenheden. Over twee jaar is Ierland met 11,7 nieuwe woningen per duizend inwoners nog steeds de actiefste bouwer. Zweden sluit de rij en voegt slechts 2,3 woningen toe.

Reageer op dit artikel