nieuws

Duurzame energie voor 1500 woningen in Roombeek

bouwbreed Premium

Duurzame energie voor 1500 woningen in Roombeek

enschede – De gemeente Enschede wil samen met energieleverancier Essent de wijk Roombeek voorzien van een duurzame energievoorziening. Het westelijk deel van dat gebied werd in 2000 getroffen door de vuurwerkramp. De duurzame voorziening voor elektriciteit, verwarming en warm water is bestemd voor 1500 woningen en bedrijven en voorzieningen met een vloeroppervlak van 75.000 vierkante meter. De gemeente Enschede en Essent tekenen donderdag een intentieverklaring. De gemeente en Essent willen binnen een half jaar beginnen met de aanleg van de energievoorziening. De energieleverancier heeft met Grolsch oriënterende gesprekken om delen van de huidige installaties van de brouwerij in het gebied te benutten voor de productie van elektriciteit en warmte. Door gebruik te maken van de bestaande installaties wordt de investering beperkt. Essent onderzoekt ook de mogelijkheid om warmte te onttrekken aan het water dat Grolsch in Roombeek blijft winnen. Essent werkt drie varianten uit. Bij de eerste gaat het om de aanleg van een gas- en elektriciteitsnet, waarbij elke woning een HR-ketel krijgt met extra isolatie. Een tweede gaat uit van een warmtekrachtinstallatie, een elektrische warmtepomp, een bronnensysteem en een piekketel. In de derde variant komt de warmte van de centrale op de Marssteden in Enschede.

Reageer op dit artikel