nieuws

‘Bouwers worden aangepakt als drugshandelaren’

bouwbreed Premium

den haag – De massale invallen van justitie bij tientallen bouwbedrijven afgelopen dinsdag, schaadt het imago van de bouw. Dat vindt de Hout- en Bouwbond CNV.

Bestuurder G. Wildeman van de bouwbond vindt wel dat er een helder antwoord moet komen op de vraag of er in de sector daadwerkelijk sprake is van grootschalige fraude, maar hij hekelt tegelijkertijd het tijdstip van de invallen. ‘We hebben nu ook net de perikelen rond de bouw-cao, de stakingen’, aldus Wildeman. ‘Tel daarbij de invallen van justitie en een buitenstaander zal al snel denken dat het in de bouw allemaal schurken zijn. Het is allemaal te veel van het goede. De bouw loopt hierdoor een enorme deuk op.’ Wildeman vindt ook dat justitie met buitengewoon veel machtsvertoon te werk is gegaan. ‘De bouwers worden als waren ze de grootste drugsdealers aangepakt. Persoonlijk vind ik dat buiten alle proporties.’ Collega-vakbond FNV Bouw houdt zich meer op de vlakte. ‘We moeten eerst maar eens afwachten wat het justitie-onderzoek oplevert’, zegt een woordvoerder. ‘Wij hebben als vakbond niet echt een oordeel over de invallen. Of ze buitenproportioneel zijn? Dat moet bij de rechter blijken. Maar we leven in een rechtsstaat, dus iedereen is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen.’

Reageer op dit artikel