nieuws

Bouwend Nederland likt wonden na dreun justitie

bouwbreed Premium

rosmalen – Bouwend Nederland likt zijn wonden na de massale invallen van afgelopen dinsdag. Niet dat de actie totaal onverwacht kwam, integendeel zelfs. Maar dat justitie zo massaal zou toeslaan had niemand vermoed. Bijna zestig adressen werden bezocht, ruim tweeduizend dozen vol facturen, contracten en andere documenten in beslag genomen door de vijfhonderd ingezette opsporingsambtenaren. Justitie heeft een dreun uitgedeeld, blijkt ook op het hoofdkantoor van Heijmans, een van de bouwbedrijven waar een inval plaatsvond. ‘Nee, de rust is nog niet teruggekeerd’, geeft woordvoerder Fons van Lith een dag later toe. ‘Het is hier nog steeds het gesprek van de dag. Maar wat wil je?’

Rond negen uur meldden zich vijftien opsporingsambtenaren aan de balie van het kantoor in Rosmalen. Dat er ‘iets bijzonders’ stond te gebeuren, was Van Lith anderhalf uur eerder al duidelijk geworden. ‘Om half acht had zich een cameraploeg aan de poort gemeld.’ De inval van politie en justitie ging zeker niet gepaard met loeiende sirenes, opvallende politiebusjes of schreeuwerige agenten, aldus Van Lith. ‘Dat idee heb je snel bij invallen. Maar nee, alles ging eigenlijk heel netjes. Low-profile, zou ik het willen noemen. Ze hebben zich zonder veel bombarie gemeld bij de receptie en gevraagd naar de directieleden. Die waren in huis want op dinsdag hebben wij altijd onze wekelijkse bestuursvergadering.’ Ook de inval op het hoofdkantoor van Strukton in Maarssen verliep bijzonder ‘keurig’, weet woordvoerder Marion van Nieuwkerk. Auto’s van de opsporingsambtenaren werden zo veel mogelijk uit het zicht van pottenkijkers geparkeerd. Volgens Van Nieuwkerk wisten de medewerkers van het bouwbedrijf precies hoe te handelen toen de rechercheurs voor de deur stonden. ‘Daar hebben wij, net als elk ander bedrijf denk ik, regeltjes voor’, aldus Van Nieuwkerk. Strukton kan wat dat betreft ook uit eigen ervaring putten. Nog niet zo lang geleden werd het bedrijf nog doorgelicht naar aanleiding van de fraude rond de Schipholtunnel. Strukton, Heijmans, maar ook HBG, Boskalis, KVWS, BAM NBM, Dura Vermeer en Koop verleenden ‘alle medewerking’ aan het onderzoek. ‘Dat voorkomt dat het dagelijkse werk wordt gestoord’, verklaart Van Lith. ‘We hadden ze ook wel kunnen tegenwerken maar dan gaat de hele tent op slot en nemen ze alles mee.’ De massale actie van justitie schaadt het toch al niet zo goede imago van de bouw, menen de bouwers. ‘Aan de andere kant is het goed dat de invallen nu eindelijk plaats hebben gevonden’, vindt de Heijmans-woordvoerder. ‘We wisten dat ze in de lucht hingen. Laat er nu maar eens duidelijkheid komen over de vraag wat er niet goed gaat in de bouw en wie zich schuldig maakt aan strafbare feiten.’

Reageer op dit artikel