nieuws

Bouwacties breiden zich als olievlek uit

bouwbreed

woerden – De acties in de bouw hebben zich op de tweede stakingsdag verder uitgebreid. Maandag legden 350 bouwvakkers het werk neer. Gisteren steeg dit aantal gestegen naar ruim 800.

De bonden maken zich duidelijk op voor een lange periode van acties. Met dat middel proberen ze de werkgevers zover te krijgen ‘het dictaat van de reisuren’ van tafel te vegen, zodat de onderhandelingen over een nieuwe cao eindelijk eens over andere zaken kunnen gaan. Op verscheidene projecten in elf gemeenten wordt inmiddels gestaakt door meer dan 800 man. Vandaag zal daar weer een flink aantal bijkomen. De actie bij de A50 bij Oss is volgens de bonden het grootste. Niet in aantal stakers, dat zijn er 53, maar qua werk. Over een afstand van 31 kilometer ligt het werk aan zo’n 10 viaducten stil. De bouw daarvan kent overigens al vier maanden vertraging. Daarnaast zijn gisteren stakingen uitgebroken in Rotterdam, Almere, Brunssum, Sneek en Hoogezand. Per locatie duren de acties twee tot vier dagen. Daarbij wordt vooral gekeken naar projecten die gevoelig zijn voor vertraging omdat die de werkgevers het meeste pijn doen.

Deelakkoord

De acties zijn begonnen nadat in zes of volgens sommigen zeven onderhandelingsrondes geen enkel resultaat is geboekt. De werkgevers wilden elke ronde als eersten een deelakkoord bereiken over de reisurenproblematiek. Voor de werknemers is dit een heikel punt. Ze willen vasthouden aan een collectieve regeling uit vrees dat werkgevers anders proberen onder een individuele regeling uit te komen. De nu bestaande regeling gaat ervan uit dat 50 kilometer woon-werkverkeer gelijk is aan één uur reistijd. Volgens de bonden staat dat overigens al jaar en dag in de cao en is dat vorig jaar herbevestigd. Voor de werkgevers blijft intussen de reisurenproblematiek heel belangrijk. ‘Het gaat om veel meer dan een uurtje’, schrijft onderhandelaar Jan Holleman elders in deze krant.

Reageer op dit artikel