nieuws

Angst voor schadeclaim ging boven veiligheid hotel Tiel

bouwbreed

tiel – De gemeente Tiel heeft hotel Tiel opengehouden uit angst voor een schadeclaim van Van der Valk, hoewel de veiligheid nog niet was aangetoond. De inspectie van VROM vindt dat een verantwoorde afweging. Toch blijkt de constructie van het gebouw op een aantal punten ‘zeer kritisch’ en is het hotel daarom afgelopen zaterdag alsnog gesloten.

Uit onderzoek van ABT adviesbureau voor bouwtechniek uit Arnhem blijkt dat de staalconstructie onder het restaurant plotseling had kunnen bezwijken. Net als bij de ondersteuning van het parkeerdek ontbreken verstijvingsschotten tussen de flenzen van de stalen balken. Een aantal liggers bezit niet voldoende kipstabiliteit en een aantal kolommen niet voldoende knikstabiliteit. De werkelijke belasting door alleen het eigen gewicht van de constructie is rekenkundig op sommige plaatsen 10 procent hoger dan de bezwijkspanning. ‘Op grond van onze bevindingen is ABT van mening dat het veiligheidsniveau onvoldoende is voor een publieke ruimte als een restaurant’, schrijft ir. J.G. Hulsbergen van ABT. Arcadis, het adviesbureau dat Van der Valk in de arm heeft genomen, stelde voor een terras af te sluiten. De rest van de constructie zou in grote lijnen voldoen. De gemeente overwon ditmaal echter haar angst voor schadeclaims. Burgemeester E. van Tellingen vond voldoende verifieerbare feiten om in te grijpen. Het restaurant, de keukens en de receptie moesten onmiddellijk worden gesloten. Hotel Van der Valk in Tiel ging zaterdag om 12.00 uur dicht.

Afbouw en onderhoud

Het onderzoek in opdracht van de gemeente beperkte zich tot de constructie van het complex. Aspecten zoals onderhoud en afbouw zijn niet onder de loep genomen. Het adviesbureau Centraal Bureau Bouwtechniek (CBB) uit Arnhem constateerde bij een visuele inspectie in 1998 ook gevaar door verrotte onderdelen en schuivend metselwerk. Het lijkt daarom twijfelachtig of met het aanbrengen van verstijvingsschotten tussen de flenzen van de stalen balken elk gevaar is geweken. Ook de afbouwconstructies en de onderhoudstoestand lijken om een onderzoek te vragen. R. Brouwer, momenteel woordvoerder van hotel Tiel: ‘Dat is voor mij nieuw. Ik neem aan dat het inmiddels is verholpen.’ Van der Valk is gisteren begonnen met het plaatsen van stutten onder de stalen balken. ‘Onder auspiciën van Arcadis zullen alsnog verstijvingsschotten worden aangebracht’, vertelt Brouwer. ‘We hadden gehoopt binnen een week klaar te kunnen zijn, maar het gaat iets langer duren.’ Brouwer bevestigt dat hotel Tiel achttien jaar geleden is gebouwd door het eigen bouwbedrijf van Van der Valk. ‘Het is een raadsel waarom de verstijvingsschotten ontbraken. Architect, aannemer noch gemeente is het opgevallen. We tasten in het duister, maar de onderste steen moet bovenkomen’, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel