nieuws

Zweedse gww-sector scoort met bekabelen

bouwbreed

De gww-sector in Zweden is bezig met een qua conjunctuur prima jaar. Het bedrijvigheidsniveau groeit met 12 procent op basis van de aanpak van nieuw werk door zowel publieke als private opdrachtgevers. De belangrijkste positieve factor voor deze ontwikkeling is de uitbouw van het breedbandkabelnet.

Dat signaleert de Zweedse bouwbrancheorganisatie Sveriges Byggindustrier in haar prognose voor dit jaar.

Vorig jaar was in de gww ook sprake van forse groei, zij het dat deze toen beperkt bleef tot 7 procent. Aan het eind van de rit bleek er in 2001 concreet voor een waarde van 17,9 miljard kroon (853 miljoen euro) te zijn begonnen aan nieuwe aanlegprojecten.

Voor de bouw als geheel was het overeenkomstige cijfer in 2001 69 miljard kroon (krap 7,5 miljard euro). Dat was 12,8 procent meer dan in het voorafgaande jaar.

De woningbouw ontpopte zich als de locomotief, met afzonderlijk bekeken een groei van 40 procent, maar dat lag volgens de brancheorganisatie voor een groot deel tevens aan het lage uitgangsniveau. Niettemin is de woningbouw daardoor de grootste deelsector van de bedrijfstak geworden.

Voor het lopende jaar rekent Sveriges Byggindustrier in de woningbouw op een groei van 17 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels