nieuws

Weer gevelplaat van Achmea-toren gevallen

bouwbreed

leeuwarden – De plaatsen waar tijdens de bouw van het Achmea-complex in Leeuwarden de gevelbrede hefsteigers aan de torens waren bevestigd, vormen mogelijk de zwakke plekken in de beplating van de gevels.

Op de plek vanwaar de 120 kilo zware plaat vrijdag naar beneden viel zat een bevestigingspunt van één van de gevelsteigers. De plaat viel van een hoogte van zo’n 70 meter van de zuidgevel van de hoogste toren van het Achmea-complex. Het vermoeden bestaat dat er tijdens het bevestigen van de gevelplaat een fout is gemaakt met de roestvrijstalen stiften. Met die stiften is de gevelsteen aan de omringende platen gehangen, nadat de hefsteiger was verwijderd. Ook op de andere plaatsen waar de hefsteiger aan de toren zat, zijn de platen op een dergelijke manier vastgezet. ‘Een gangbare en beproefde methode’, aldus P. Bruining van BBF. Hij is projectleider bij de bouw van de torens. In hoeverre het vallen van de plaat Dekker Natuursteen in Loosdrecht valt te verwijten, is nog niet duidelijk. Dekker bracht de beplating aan. Bij het eerste ongeval, eind december, bleek een deel van de verankering te ontbreken. Ook nu lijkt er sprake van een constructiefout. Onderzoeksinstituut TNO had van Achmea, Bonnema Architecten en aannemer BBF al opdracht gekregen tijdens de inspectie van de torens nadrukkelijk naar de gevelplaten en de achterliggende verankeringen te kijken op de plaatsen waar de hefsteigers waren bevestigd. Burgemeester De Boer van Leeuwarden wil dat TNO spoed zet achter het onderzoek naar de oorzaak. De uitkomsten daarvan worden eind maart verwacht. Tot die tijd blijft het terrein rond de toren afgegrendeld.

Reageer op dit artikel