nieuws

Rijkswaterstaat start aanpak zuidelijke ringweg Groningen

bouwbreed

GRONINGEN – Rijkswaterstaat begint medio april met de aanpak van de zuidelijke helft van de ringweg in Groningen. De werkzaamheden gaan zes jaar duren. Met het project is 113,6 miljoen euro gemoeid.

De Groningse ringweg is de drukste verkeersader buiten de Randstad. Per etmaal passeren er 80.000 motorvoertuigen. Volgens Rijkswaterstaat is de verbouwing broodnodig. Als er niets gebeurt, staat het verkeer over tien jaar helemaal vast. De aanpak van de ringweg is in omvang vergelijkbaar met de aanpassingen aan de A10 in Amsterdam. De Groningse aannemer Koop Tjuchem voert de eerste werkzaamheden uit. Dit onderdeel van de verbouwing bestaat voornamelijk uit het vervangen van de asfaltlagen en de betonlagen. Daarnaast neemt Koop Tjuchem de komende tien jaar het reguliere onderhoud aan de ringweg voor zijn rekening. Verder begint de Groningse aannemer nog dit jaar met de aanleg van een paar nieuwe rijstroken en twee tunnels onder het Julianaplein, de drukste gelijkvloerse kruising van Nederland. Vanaf 2004 gaat de ringweg volledig op de schop. Zo komen er nieuwe ongelijkvloerse kruispunten en parallelwegen langs de bestaande ringweg. Bovendien wil Rijkswaterstaat een nieuwe weg aanleggen die de A7 richting Hoogezand verbindt met de oostelijke ringweg N46. Hierover neemt minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat waarschijnlijk medio mei een definitief besluit. (anp)

Reageer op dit artikel