nieuws

Paramaribo krijgt nieuw archiefcomplex

bouwbreed Premium

paramaribo – Twee deskundigen van Haskoning bereiden momenteel in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo de nieuwbouw van een nieuw archiefcomplex voor. De bouwplannen zijn al jaren oud en zullen met Nederlands geld worden uitgevoerd. Volgens een woordvoerder van het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken is Ballast Nedam een van de meest waarschijnlijke aannemers om de bouwwerkzaamheden uit te voeren.

Haskoning onderzoekt aan welke bouwkundige voorwaarden het nieuwe complex moet voldoen en zoekt in samenwerking met de Surinaamse overheid naar een geschikte bouwlocatie. Zeer waarschijnlijk wordt gekozen voor een braakliggend terrein naast het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Ook hebben de deskundigen ontmoetingen met architecten en aannemers. Nog deze maand zal een begin worden gemaakt met het aanwijzen van een architect, waarna een openbare aanbesteding zal worden gehouden. ‘Daar kunnen uiteraard ook Surinaamse aannemers aan deelnemen. Maar gezien de ervaring van Ballast Nedam is dit bedrijf op het eerste gezicht de meest geschikte kandidaat’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘En uiteraard streven we er naar om Haskoning te belasten met de directievoering. Zij zijn immers vanaf het prille begin betrokken bij de voorbereidingen.’

Verhuizing

Het huidige historisch archief nabij het vliegveld Zorg en Hoop verkeert al jaren in erbarmelijke staat. Tot begin jaren tachtig waren de archiefstukken ondergebracht in het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het Onafhankelijkheidsplein, maar de toenmalige militaire machthebbers besloten de veelal eeuwenoude stukken naar elders te verplaatsen. Menig Surinamer staat die verhuizing nog vers in het geheugen gegrift omdat eeuwenoude documenten vanaf de tweede verdiepingen in een open vrachtwagen werden gegooid. Het archief bevat onder meer historische materialen over de invoer van slaven en de immigratie van Brits-Indische en Javaanse contractarbeiders. Een deel van de stukken is in de afgelopen jaren verloren gegaan als gevolg van lekkages in het huidige gebouw, dat vroeger diende als jeugdinternaat. Een ander deel is met hulp van Nederlandse deskundigen inmiddels op microfiches gezet.

Reageer op dit artikel