nieuws

Overheden laconiek over ‘incident’ bij Van der Valk

bouwbreed Premium

tiel – Honderden mensen hadden geplet kunnen zijn bij de instorting van de parkeergarage in Tiel. Toch reageren overheden en andere organisaties laconiek. De meeste doen niets bijzonders om de veiligheid van door Van der Valk gebouwde of verbouwde constructies te garanderen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag houdt zich niet met de kwestie bezig. ‘Wij adviseren gemeenten als zij vragen hebben over de toepassing van de modelbouwverordening. Wij geven geen informatie over zulke verzoeken. We hebben geen lijst met gemeenten met gebouwen van Van der Valk. Wij weten niet of die gebouwen voldoende veilig zijn, dat registreren wij niet’, adus woordvoerder Van den Heuvel. Ze wijst op de deelname van de VNG aan de ‘Taskforce slagen voor veiligheid’, met 155 actiepunten waarvan een deel over de bouwregelgeving. Actie naar aanleiding van de instorting in Tiel onderneemt de VNG niet, ook niet in de vorm van een advies aan de leden.

Wie denkt dat gemeenten druk bezig zijn de constructies van Van der Valk te onderzoeken, komt bedrogen uit. ‘Als er brand is bij de Blokker in Rotterdam, is dat toch ook geen aanleiding om de Blokker in Groningen te gaan inspecteren’, zegt P. Kools van Waterland in het Brabants Dagblad. Apeldoorn en De Bilt zien geen reden tot enige actie. De gemeente Sassenheim is in de archieven gedoken van de bouw van het plaatselijke motel. Algemeen wordt de instorting in Tiel als een incident beschouwd.

Reageer op dit artikel