nieuws

Oppositie Nijmegen bestrijdt MTC-besluit

bouwbreed Premium

nijmegen – De Kroon moet het besluit van de Nijmeegse gemeenteraad om 8 miljoen euro te investeren in een Multifunctioneel Transportcentrum (MTC), vernietigen. Dat stellen vier Nijmeegse oppositiepartijen, GroenLinks, SP, stadspartij Leefbaar Nijmegen en de Verenigde Seniorenpartij.

Ze hebben burgemeester G. ter Horst van die stad gevraagd deze zeer ongebruikelijke procedure te starten. Mocht zij dat weigeren dan verzoeken de achttien van de 39 raadsleden, de regering zelf om op te treden. Het gewraakte besluit heeft betrekking op een gemeentelijke investering in het MTC. Dit is een aan de Betuwelijn gekoppeld transportcentrum voor weg, water en spoor dat bij Valburg moet komen. De aanleg hiervan is onder zware druk komen te staan door uitspraken van de Raad van State en onduidelijke financiële overeenkomsten tussen overheden en bouwmaatschappijen. De betrokken overheden moesten vorige maand beslissen over een bijdrage voor het Ontwikkelingsbedrijf MTC. Nijmegen leek tot aan de raadsvergadering niet bereid om te investeren. Op de avond zelf presenteerden de coalitiepartijen VVD en PvdA echter een heel nieuw voorstel dat door de raad is aangenomen. Nijmegen koopt nu als eerste overheid zelf MTC-grond tot een bedrag van bijna 8 miljoen euro. Volgens de oppositie is het uiterst onzeker of het MTC ooit van de grond komt. Nijmegen zou dan met een strop van acht miljoen euro voor waardeloze weilanden zitten, aldus oppositiewoordvoerder W. van Eck van GroenLinks. Hij stelt dat er tijdens de raadsvergadering sprake was van een onzindelijke en onbehoorlijke procedure. De oppositie meent dat de coalitie een overvaltechniek heeft toegepast door een niet-ondertekend en daardoor niet rechtsgeldig amendement in te dienen. Op grond van onzorgvuldige besluitvorming die in strijd is met het algemeen belang van de gemeente, kan de Kroon het besluit vernietigen. (anp)

Reageer op dit artikel