nieuws

Minder hypothecaire leningen afgesloten

bouwbreed

voorburg – Het aantal woninghypotheken dat wordt afgesloten blijft dalen. Vorig jaar werden 5,8 procent minder hypothecaire leningen gesloten dan in 2000. Het gaat om 481.000 nieuwe hypotheken, terwijl er in 2000 510.000 nieuwe hypotheken werden afgesloten. Dat maakt het CBS bekend.

‘Al twee jaar is er ieder kwartaal sprake van een afname van het aantal hypotheken ten opzichte van een jaar eerder’, licht het CBS toe. ‘De daling is in 2001 echter minder sterk dan in 2000 en vrijwel geheel te wijten aan een daling van het aantal woningeigenaren dat de hypotheek heeft overgesloten.’ In 2000 daalde het aantal hypotheken dat werd afgesloten dramatisch in vergelijking met het voorafgaande jaar. Toen werden 25 procent minder woninghypotheken afgesloten. Ook toen was dat vooral te wijten aan een teruggang van het aantal ‘oversluitingen’. In 2001 daalde het aantal oversluitingen met 14,9 procent, vergeleken met het voorafgaande jaar. het CBS is wijt dit aan onzekerheid over hoe de economie zich zal ontwikkelen. Vorig jaar stegen de huizenprijzen met ruim 9 procent. ‘Mede daardoor is het gemiddelde bedrag van de nieuw afgesloten woninghypotheken met 10,7 procent gestegen tot 151 duizend euro.’ Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de gemiddelde rente voor een nieuwe woninghypotheek 5,8 procent bedraagt. ‘Dit is slechts 0,1 procentpunt lager dan in 2000.’ Verder meldt de organisatie dat vijf van de zes eigen woningen met een hypotheek zijn belast. ‘De totale woninghypotheekschuld bij financiële instellingen is in een jaar tijd met 33 miljard euro opgelopen tot 318 miljard euro aan het eind van vorig jaar. De gemiddelde hypotheekschuld bedraagt nu 106 duizend euro.’

Reageer op dit artikel