nieuws

Maleisië certificeert eigen duurzaam geproduceerd hout

bouwbreed

den haag – Maleisië heeft een eigen certificeringsprogramma voor Maleisisch hout geïntroduceerd. Dit keurmerk is bedoeld voor hout dat afkomstig is uit een aantal duurzaam beheerde bossen.

Met de introductie is een eerste fase afgerond. In de tweede fase streeft het Maleisisch certificeringscollege te voldoen aan de eisen die de Forest Stewardship Counsil (FSC) aan duurzaam hout stelt. Het certificeringsprogramma is opgesteld door het Maleisische Hout Certificering College (MTCC). Met de introductie van het keurmerk wil het MTCC aantonen dat het Maleisische hout, afkomstig uit drie deelgebieden van het schiereiland geproduceerd wordt in duurzaam beheerde bossen en verwacht het te voldoen aan de Nederlandse standaarden. Het MTCC werkt sinds 1999 samen met een gezamenlijke Maleisisch-Nederlandse werkgroep voor bosbeheer. De werkgroep is in 1996 begonnen, en heeft ertoe geleid dat Maleisische bosgebieden regelmatig door Maleisische en Nederlandse experts zijn beoordeeld op hun kwaliteit voor duurzaam bosbeheer. Verder zijn er contacten tussen het MTCC en de Stichting Keurhout. Maleisische houtproducten uit de specifieke deelgebieden die op de Nederlandse markt verschijnen, hebben bij wijze van aanmoediging een verklaring van de Stichting Keurhout. Hiermee voldoet het hout echter nog niet aan de criteria die de Stichting Keurhout voor duurzaam bosbeheer heeft opgesteld. De aanmoedigingsperiode loopt tot 31 maart. Hierna zal de Stichting Keurhout een evaluatie uitvoeren in de drie houtkapgebieden van Maleisië. Als dan blijkt dat het Maleisisch hout voldoet aan de gestelde eisen, kan de Stichting Keurhout het keurmerk afgeven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels