nieuws

Kalkzandsteenkartel in onderzoek

bouwbreed

brussel – De Europese Commissie neemt volgende week een beslissing of zij een uitgebreid onderzoek gaat doen naar het eigendom van CVK, de coöperatie van kalkzandsteenproducenten in Nederland. CVK is fifty-fifty eigendom van de Duitse bouwmaterialenconglomeraten Haniel en Cementbouw.

De Commissie kondigt dit aan ter gelegenheid van het groene licht dat is gegeven voor de voorgenomen overname van Fels-Werke door Haniel Baustoff-Industrie Zuschlagstoffe. De commissie heeft de invloed van deze transactie op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen grondig onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat er geen mededingingsbezwaren zijn. Wat de Duitse markt betreft moet de Bundeskartellamt nog een uitspraak doen. Uit het onderzoek van de Commissie blijkt dat Haniel via CVK reeds een machtspositie op de bouwmaterialenmarkt voor dragende muren bekleedt met een marktaandeel van meer dan 50 procent.

Marginaal

De overname van Fels leidt echter niet tot een verdere versterking van de machtspositie van CVK, aangezien Haniels aandeel in deze markt slechts marginaal toeneemt. Het bedrijf kan dankzij Fels weliswaar zijn productenassortiment uitbreiden met onder meer cellenbeton, maar daarmee kan het geen extra macht verwerven om de prijzen te verhogen tot boven het door zijn concurrenten bepaalde peil. De commissie onderzoekt verder nog de voorgenomen overname van het ook al Duitse Ytong door Haniel en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse markt. Voorts heeft de commissie eind januari een kennisgeving ter goedkeuring ontvangen over het eigenaarschap van CVK door Haniel en Cementbouw. Begin volgende week moet zij beslissen of ze een voorlopige toestemming verleent of een grondig onderzoek begint. Volgens ingewijden zit dat laatste er wel in. De kalkzandsteenmarkt in Nederland wordt beheerst door CVK. Die is weer eigendom van de twee conglomeraten die een forse economische machtspositie hebben in de bouwmaterialenhandel. Misbruik van economische machtspositie is daardoor zeker niet uit te sluiten.

Reageer op dit artikel