nieuws

Houten oase in stedelijke omgeving; Behandeld vuren en bankirai sieren appartementencomplex in Den Haag

bouwbreed

den haag – Een houten oase in een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door baksteen. Die typering lijkt van toepassing op het appartementencomplex in Den Haag waaraan Thunnissen Bouw uit Heemstede op dit moment de laatste hand legt.

Ruim 70 procent van het geveloppervlak is met behandeld vurenhout bekleed. Verder is veel Surinaams bankirai toegepast. ‘Het mag dan populair zijn om veel hout toe te passen, maar het resultaat mag er zijn’, zegt hoofduitvoerder A.G.H. Mesman van Thunnissen Bouw. De constructie van het complex is volgens Mesman verder traditioneel van opzet. Het is geen installatietechnisch hoogstandje en heeft ook geen aansprekende energie prestatie coëfficiënt. Het speciale aspect van deze nieuwbouw zit in de toepassing van veel hout.

Bewust

Na werkbezoeken bij vergelijkbare projecten en in overleg met de opzichter en de houtleverancier werd gekozen voor bankirai voor de vlonders, trappen, kolommen en uitstekers. ‘Na evaluatie kwamen we tot de conclusie dat het toepassen van een gesloten dek voor de galerijen te verkiezen was boven de montage van los van elkaar liggende delen. Bij dit laatste systeem krijgt de gebruiker altijd het vuil van een bovengelegen galerij in zijn nek’, aldus Mesman. De keuze voor het Surinaamse hout is een bewuste keuze. Mesman: ‘Het bankirai houdt zich in de Nederlandse buitensituatie uitstekend en behoeft geen afwerking.’ De houtleverancier bestelde het FSC gecertificeerde hout direct uit Suriname. Ondanks de sleuteluitreiking die voor volgende week is gepland, is nog niet al het bankirai geleverd. Het betreft volgens Mesman geen hout met een constructief, maar louter een esthetische doel; de accentregel die als een soort boeideel op dakrandhoogte langs de gevels met houten bekleding komt. Voor de gevelbekleding viel de keuze op behandeld vurenhout dat vrij is van metaalzouten. In totaal is 12.000 vierkante meter vuren toegepast. Voor enkele gevelvlakken koos de architect voor metselwerk van een vormbaksteen. Het is een waalformaat die volgens het bestek geel/beige/grijs is genuanceerd en in halfsteensverband is gemetseld. De in het oog springende baksteen geeft door zijn kleurschakering het gebouw de uitstraling alsof het complex er al een tijdje staat.

Detaillering

De keuze van de architect voor de toepassing van veel hout heeft de aannemer wel extra alert gemaakt op de waterdichte aansluitingen. Interessant daarbij is de detaillering van de draagconstructie van de galerijvloeren. Mesman: ‘De engineering van de galerijen hebben we zelf gedaan. Op basis van ervaring en onderzoek zijn we gekomen op een oplossing waarbij de bankirai uitstekers met een thermisch verzinkte én duplex gecoate stalen schoen aan de betonnen vloer verankerd zijn. Tussen de vloer en de schoen zit respectievelijk DPC-folie en lood. Hierdoor ontstaan twee waterkeringen. Het lood sluit voor de vuren gevelbekleding. De DPC-folie komt voor de waterkerende folie in de spouw.’ Kit komt er in ieder geval niet aan te pas. ‘Kit vergt onderhoud en als er eenmaal water achter een waterkering van kit in de constructie terechtkomt, kan het water er niet meer uit.’ Het complex waarin 43 appartementen zijn gerealiseerd is op de plaats gekomen van een oud schoolgebouw. Mesman: ‘De school was al gesloopt voordat wij aan de gang gingen. Maar de bestaande fundering bevond zich nog wel onder het maaiveld. In eerste instantie is serieus overwogen om voor de nieuwbouw van de oude fundering gebruik te maken. Na onderzoek bleek dat toch niet goed mogelijk. Het gevolg hiervan was dat we de in de grond gevormde palen tussen de bestaande fundering moesten maken.’ Thunnissen werkt in opdracht van Citadel Projecten. Dat is de organisatie die voor Staedion Vastgoed maar ook voor derden vastgoedprojecten verzorgt. Na oplevering draagt Citadel het complex over aan Staedion die op haar beurt de 43 appartementen gaat verhuren.

Projectgegevens

Opdrachtgever Citadel Projecten, Den Haag

Eigenaar Staedion, Den Haag

Architect Tangram Architecten, Amsterdam

Bouwkundig toezicht Alphaplan, Alphen aan den Rijn

Hoofdaannemer Thunnissen Bouw bv, Heemstede

Leverancier bankirai Houtbewerkingsbedrijf A. Snijders, Oosterhout

Leverancier behandeld vuren Leegwater Houtbereiding bv, Heerhugowaard

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels