nieuws

Haren verbaasd over afblazen noodtransferium

bouwbreed

haren – De Harense wethouder B. Hoekstra van verkeer is stomverbaasd dat Rijkswaterstaat de geplande aanleg van een noodtransferium niet noodzakelijk vindt.

Het gemeentebestuur van Haren wil in verband met de jarenlang durende opknapbeurt en uitbreiding van de Zuidelijke Ringweg in Groningen, waarmee ruim 113 miljoen euro gemoeid is en waarover Cobouw eerder al berichtte, voorkomen dat het dorp ten zuiden van Groningen gebruikt wordt als sluipverkeerroute. Hoekstra spreekt, gezien het feit dat het afblazen van het transferium als een complete verrassing komt, van een trendbreuk in de al maanden slepende discussie. Vergevorderde en veelbesproken plannen voor de aanleg van een noodtransferium bij het Postiljon Mercure Hotel in Haren zouden volgens die gemeente de oplossing moeten bieden. Automobilisten kunnen daar in-, uit- en overstappen in kwalitatief goed en snel openbaar vervoer. Rijkswaterstaat, die vorige week bekendmaakte hoe de tijdsplanning van de facelift van de Zuidelijke Rondweg in Groningen er precies uit gaat zien, denkt de verkeerssituatie aldaar dermate goed onder controle te hebben dat een transferium in Haren overbodig is geworden. Verantwoordelijk wethouder Hoekstra van Haren is het daar absoluut niet mee eens. Hij wijst er op dat een verkeersongeval op de nabijgelegen A28 vorige week al leidde tot filevorming en opstoppingen in het dorpshart van Haren. Zonder transferium is dat straks elke dag raak, aldus de redenering van de wethouder.

Vertrouwen

Rijkswaterstaat heeft echter voldoende vertrouwen in de voorgestelde verkeersafwikkeling in de plannen van bouwer Koop Tjuchem, die de order in de wacht wist te slepen. Het plan van Koop Tjuchem is doorgesproken met politie en andere hulpverleningsdiensten en lijkt op brede steun te kunnen rekenen. Het werk van Koop wordt vooral in de bouwvakantie en de nachtelijke uren uitgevoerd. Van Rijkswaterstaat gehuurde wegdelen worden afgezet met betonnen schotten, waardoor een goede doorstroming van het verkeer is gegarandeerd. Koop Tjuchem was eerder ook al betrokken bij een qua omvang en aard vergelijkbaar project: de reconstructie van de Amsterdamse Ringweg.

Reageer op dit artikel