nieuws

‘Eenvoud alternatieve radiatorsteun valt behoorlijk tegen’

bouwbreed

Goede radiatorsteunen worden volgens uitvinder Van Leeuwen te ingewikkeld en te duur. Zijn alternatief zou eenvoudig en goedkoper uitvallen. OCTROOI

nummer: 1013490 houder:Marco Groen Holding, Snelrewaard uitvinder: M. van Leeuwen

Verwarmingsradiatoren hangen met hun aangelaste ophangbeugels gewoonlijk aan minstens twee, op de wand aangebrachte radiatorsteunen. Zo’n steun bestaat meestal uit een stalen hoekprofiel met twee haakvormige uitsparingen, voor het gelijktijdig inhaken van boven- en onderbeugels. Hoewel dit soort steunen goed stijf zijn en goedkoop te produceren, kleven er toch wat nadelen aan. Allereerst kan de steekmaat tussen de aangelaste beugels variëren per radiatorhoogte, -type en -merk. Om de verwarring zoveel mogelijk te beperken moet de fabrikant daarom eigenlijk bij elke radiator de bijbehorende steunen meeverpakken. Ten tweede moet de radiator min of meer gelijktijdig in zowel de boven als ondersteunen worden ingehaakt, wat zeker bij grote, zware uitvoeringen niet eenvoudig is. Ten derde rust het geheel na het inhaken in de praktijk alleen goed op of de bovenste- of de onderste steunhaken, wat het gevolg is van de toegestane 3 millimeter tolerantie op de steekmaten. Tot slot ontbreekt een goede vergrendeling. Er bestaan natuurlijk al radiatorsteunen die (gedeeltelijk) aan deze bezwaren tegemoetkomen, maar volgens Van Leeuwen vergen deze ontwerpen allerlei extra onderdelen die de kostprijs van een radiatorsteun flink verhogen. De teneur is duidelijk: dit nieuwere type is veel eenvoudiger uitgevoerd dan de bestaande goede steunen, en zorgt ervoor dat het ophangen snel en zonder problemen verloopt. En goedkoop natuurlijk.

Wandprofiel

Uit de beschrijving en de bijgaande tekeningen blijkt dat het met die eenvoudige uitvoering wel meevalt, of liever gezegd: die eenvoud valt behoorlijk tegen. Het draait allemaal om een speciaal wandprofiel, met twee ophangmiddelen. Het bovenste heeft een los, uitbundig vormgegeven bevestigingselement van kunststof. De beschrijving daarvan staat bol van overkragingen, langsopeningen, dammen, verdiepingen, holgekromde stroken en zich omhoogstrekkende benen. Vóór gebruik moet het bevestigingselement met een opschuif-buig-draaibeweging aan de steun worden bevestigd, en het voeringdeel via een centrale langsgleuf in de buurt van de ophanghaak geschoven. En dat is nog maar het begin van de procedure-omschrijving. Waarschijnlijk valt het gebruik in de praktijk sterk mee. Bij het inhangen wordt de onderste ophangbeugel van de radiator geplaatst in het onderste ophangmiddel waarna de radiator in een verticale stand wordt bewogen. Vervolgens het geheel een beetje optillen en vastdrukken. Klaar! De radiator zit meteen vergrendeld en komt pas weer los door te drukken op een speciale ontgrendelaar op het bevestigingselement. Aardig detail is het kunststof voering-element in het onderste ophangmiddel van de radiatorsteun. Samen met het in kunststof uitgevoerde bevestigingselement in het bovenste ophangmiddel moet het ongewenst geluidsoverdracht voorkomen tussen radiator en wand.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels