nieuws

De Kok Bouwgroep op haar na failliet

bouwbreed

bergen op zoom – De Kok Bouwgroep uit Bergen op Zoom verkeert in ernstige financiÎle problemen. Pogingen van branchegenoot Hurks Holding uit Eindhoven om delen van het bedrijf over te nemen, lijken daardoor te mislukken.

Overnamekandidaat Hurks dreigt achter het net te vissen

De situatie bij De Kok is zo nijpend dat de aannemer waarschijnlijk komende week de salarissen van 220 werknemers niet meer kan betalen. De Bredase rechtbank heeft de bouwer inmiddels uitstel van betaling verleend. De sursÈance geldt voor de holding en de werkmaatschappijen Bergen op Zoom/Goes, Breda/Tilburg, Dordrecht en Internationaal. Volgens vakbondsbestuurder C. van der Veer zijn de problemen bij De Kok terug te voeren op de snelle groei van het bedrijf in de jaren negentig. ìZe hebben zoveel geÔnvesteerd dat er onvoldoende vermogen was om de paar deuken die ze recent hebben opgelopen, te kunnen opvangenî, zegt hij.

Gesprekken

Van der Veer acht de kans klein dat De Kok nog aan een faillissement ontsnapt. Volgens hem vinden er momenteel wel gesprekken plaats tussen de bewindvoerder van de noodlijdende bouwer en een tweetal aannemers die geÔnteresseerd zijn in het overnemen van delen van De Kok. Van der Veer heeft zijn hoop daarop gevestigd. ìEen overname zou in ieder geval het meest ideale zijn in deze situatie.î Bouwconcern Hurks Holding uit Eindhoven wilde eind vorig jaar al de werkmaatschappijen Bergen op Zoom/Goes en Breda/Tilburg, samen goed voor 150 werknemers en 70 miljoen gulden omzet, overnemen van De Kok. Tijdens het boekenonderzoek trof directeur G. Hurks echter een aantal ëfinanciÎle onvolkomenhedení aan. ìDaar hebben wij toen garanties voor gevraagdî, vertelt Hurks. ìWant we wilden na de overname natuurlijk niet met een financieel debacle worden geconfronteerd.î

Uitbreiden

Omdat De Kok de gevraagde garanties niet kon geven, ketste de deal af. Hurks vindt dat jammer. ìWe hebben nog steeds de ambitie om ons bedrijf uit te breiden naar West-Brabant. We zijn daarom ook nog steeds geÔnteresseerd in gezonde onderdelen van De Kok, maar ik denk niet dat het vÛÛr een faillissement nog tot een transactie komt.î Hurks zegt vooralsnog af te wachten welke mogelijkheden de bewindvoerder van De Kok nog ziet voor het bouwbedrijf. Van der Veer van FNV Bouw maant de overnamekandidaat echter tot haast. ìBouwvakkers van De Kok zullen echt niet eeuwig afwachten totdat Hurks ze een dienstverband aanbiedt. Willen ze uitbouwen naar het westen dan zullen ze er snel bij moeten zijn. Zonder het personeel heeft Hurks natuurlijk ook niets aan De Kok.î

Reageer op dit artikel