nieuws

Conceptueel WTC

bouwbreed Premium

Het zijn overwegend conceptuele ontwerpen die de drie Nederlandse architecten hebben ingestuurd voor een tentoonstelling vol plannen voor de leeggekomen kavel van de Twin Towers in New York. Spannende visioenen wellicht voor een verre architectonische toekomst, maar geen gebouwen die één-twee-drie zullen worden gerealiseerd. Ze zijn te zien in de Max Protech Gallery in Manhattan. De galeriehouder benaderde al een week na 11 september bevriende ontwerpers en architecten en vroeg ze hun licht te laten schijnen over de beladen bouwkavel.

Lars Spuybroek van bureau Nox laat een soort kronkelende spaghetti-bundel oprijzen uit ground-zero, vol met liften. Op sommige platforms komen wel uit zes verschillende richtingen liften aan, waardoor intrigerende publieke ruimten ontstaan. Spuybroek spreekt dan ook niet van een nieuwe type toren, maar van een nieuwe stedelijkheid. Kas Oosterhuis ontwierp een gebouw dat voortdurend van gedaante verandert, en reageert op de gebeurtenissen in de stad, maar ook op de gebruikers ervan. Hoe zich dat in een gebouw van staal en beton vertaalt, onderzoekt het bureau momenteel in een project van bescheidener omvang, getiteld Trans Ports.

Reageer op dit artikel