nieuws

Bouw verdient aan kraken met shovels

bouwbreed

Bouw verdient aan kraken met shovels

amsterdam – Bouwers en installateurs blijken te verdienen aan ramkraken op geldautomaten met behulp van gestolen shovels en ander zwaar materieel. Dit blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De geldautomaten zijn eind vorig jaar extra beveiligd tegen ramkraken. ‘In verband met de invoering van de euro zijn bouwkundige en elektronische maatregelen genomen om overvallen met onder meer shovels te voorkomen’, zo staat in het jaarverslag. De vereniging noemt de toename van het aantal aanvallen op geldautomaten zorgelijk. Volgens haar lijkt de werkwijze overgewaaid uit andere Europese landen. Daar is eveneens een toename te zien in het aantal kraken van geldautomaten. Ook bij het vullen en legen slaan criminelen vaker hun slag. In december lette de politie tijdens de invoering van de euro extra op bouwplaatsen om de diefstal van shovels en ander zwaar materieel tegen te gaan. Dat was een reactie op het groeiend aantal kraken die met dit zware materieel waren gepleegd. In 2001 bedroeg dat al zeventien overvallen. Onlangs deden onbekenden een soortgelijke poging in Gorinchem.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels