nieuws

Vloer van geëxtrudeerd hard pvc is ongevoelig voor vocht

bouwbreed

Koppelbare vloerdelen met messing en groef zijn zeer zeker niet onbekend. Toch vroeg een uitvinder octrooi aan op een nieuwe variant. Kan dat eigenlijk zomaar?

octrooi

nummer: 1018401

octrooihouders: C. Wybo & M. Roelandt, België

uitvinder: M. Roelandt

Een harde vloerbedekking opgebouwd uit losse profielen, koppelbaar via messing en groef bestaat natuurlijk al lang. En de betrokken koppelranden zijn tegenwoordig merendeels speciaal vormgegeven, zodat het leggen soepel gaat en er tijdens het daaropvolgende gebruik geen hinderlijke kieren kunnen ontstaan.

Toch besloten twee mensen octrooi aan te vragen op een nieuwe variatie op dit thema. Wat dat betreft is het goed om in gedachten te houden dat de aanvrager van een octrooi al sinds 1995 niet meer verplicht is om min of meer te bewijzen dat zijn of haar vinding nog niet eerder is geoctrooieerd. Een octrooi wordt simpelweg direct na de indiening verleend voor een periode van zes jaar. In de praktijk moet dan maar blijken of iemand protesteert vanwege mogelijke oudere rechten. Om zoiets zo goed mogelijk te voorkomen is een zogeheten nieuwheidsonderzoek nodig, en dat is uitsluitend verplicht als iemand een twintigjarig octrooi wenst.

Groeven

Wybo & Roelandt benadrukken van hun vloer vooral de ongevoeligheid voor vocht, dit in tegenstelling tot een houten vloerbedekking. Verder noemen ze wel wat andere octrooien maar de daarin beschreven systemen “bieden evenwel geen ideale prestatie zowel inzake de stevigheid van de bevestiging tussen de panelen als het gemakkelijk demonteren”.

De panelen van Roelandt bestaan uit geëxtrudeerd, hard pvc. Het ongeveer 9 mm dikke profiel heeft inwendige holten, gescheiden door tussenwandjes. Aan de onderkant zitten ondiepe groeven, waarvan het nut verder niet wordt aangegeven. Misschien voor de afvoer van water dat door de perfect waterdichte vloer erboven geen kant meer op kan? Want het octrooi benadrukt dat de waterdichtheid van de samenvoegnaden uitstekend is. De profielen zijn aan de lange zijden voorzien van tong en sleuf oftewel messing en groef, die op diverse manieren kunnen zijn voorzien van wederzijdse ribbels, al dan niet in weerhaakvorm. Afschuiningen en ronde hoeken vergemakkelijken een handmatige samenvoeging. De tong kan worden voorzien van stroken soepel pvc, al dan niet met extra ribbels, “zodanig dat de retentiekracht tussen de samengevoegde panelen verhoogd wordt”, en de waterdichtheid verder toeneemt. Samenvoegen en demonteren is volgens de octrooitekst herhaaldelijk mogelijk, zonder kwaliteitsverlies.

Het zichtbare ‘trappeloppervlak’ van de panelen is voorzien van een slijtvaste laminaatlaag. Dat is ook wel nodig, want pvc is nogal gevoelig voor krassen.

Het octrooi laat het toepassen van een geluiddempende tussenvloer totaal buiten beschouwing, maar het moge duidelijk zijn dat eventuele buren deze aanvulling bij een vloer van hard pvc toch waarschijnlijk wel zeer op prijs zullen stellen.

Reageer op dit artikel