nieuws

Vijfduizend palen in slappe grond voor Hitachi

bouwbreed Premium

Met een specifieke Japanse aanpak onderheit aannemingsbedrijf Kajima Europe de nieuwe assemblageloods van Hitachi in het Westpoort Havengebied van Amsterdam met een groot aantal relatief korte palen.

De palen worden bovendien op korte afstand van elkaar geslagen. Daarmee slaagt de bouwer erin 1 procent op de aanneemsom van 27,5 miljoen euro te besparen.

Hitachi is eind vorig jaar gestart met de bouw van een nieuwe assemblagefabbriek. De grond waarop de Japanse fabrikant haar keuze heeft laten vallen, is zeer slap. De vloer in de assemblageloods moet niettemin een 10-tons belasting aankunnen. Onder de 26.000 vierkante meter grote assemblageloods worden ongeveer vijfduizend betonnen palen geslagen van 16 meter, lang genoeg om een dunne zandlaag in de bodem te bereiken. Door de palen dicht bij elkaar te slaan, kan de overspanning in de vloer, en daarmee ook de paalbelasting, beperkt blijven. Altenburg BV uit het Friese Heeg zet momenteel vijf machines in die dagelijks elk veertig palen de grond in slaan.

Het Hitachi-complex in Amsterdam is ruim 18 hectare groot, waarvan zo’n 35.000 vierkante meter bebouwd. Behalve een assemblagelijn realiseert Hitachi in Amsterdam ook een trainingscentrum en groot kantoor.

In juli van dit jaar moet de oplevering van fase I plaatsvinden. Als dat lukt, heeft Kajima Europe in zeer korte tijd een fabriekscomplex gerealiseerd. In mei 2001 kreeg de aannemer van Hitachi de opdracht voor de nieuwbouw. Een paar weken later kon Kajima een ontwerp en bouwplan presenteren en de verscheidene onderaannemers aanschrijven.

Op pagina 9: Assemblagehal Hitachi komt in ‘moeras’.

Reageer op dit artikel