nieuws

Rodamco North America in buitenlandse handen

bouwbreed

Het Rotterdamse vastgoedfonds Rodamco North America (RNA) komt voor 6 miljard euro in handen van Westfield, Simon Property Group en The Rouse Company. Daarmee is een verrassend einde gekomen aan de vastgoedoorlog tussen RNA en zijn Australische belager Westfield.

Westfield, Simon en Rouse betalen 2,48 miljard euro in contanten voor de activa van RNA. Dat komt neer op een premie van 28 procent op de slotkoers van het fonds voor het begin van de vastgoedstrijd, in augustus. Verder nemen de drie kopers 3,49 miljard euro aan schulden en andere verplichtingen over. Als de transactie op 16 mei van dit jaar nog niet is afgerond, stijgt de overnameprijs met 19 miljoen euro per maand, zo hebben partijen afgesproken. Als gevolg van de overname bemachtigt Westfield veertien van RNA’s 35 winkelcentra in de Verenigde Staten. Simon krijgt er dertien en Rouse acht.

Met de dit weekeinde gesloten overeenkomst komt een verrassend einde aan de vastgoedstrijd, die de afgelopen maanden heeft gewoed tussen RNA en Westfield. De Australische vastgoedbeheerder nam in augustus vorig jaar een belang van bijna 24 procent in RNA. Vervolgens presenteerde het bedrijf plannen om de macht bij het Rotterdamse fonds over te nemen. De RNA-directie pareerde die aanval door snel 14,7 miljoen aandelen uit te geven aan een bevriende stichting. Dat leidde weer tot een gang naar de rechter, die een enqu-teonderzoek gelastte naar de handelwijze van beide kemphanen in hun strijd.

Eind vorig jaar maakte RNA bekend met een aantal partijen in gesprek te zijn over een bod op het bedrijf. Westfield reageerde toen gepikeerd, maar blijkt nu toch mee te doen met de overname van het felbegeerde RNA. Alle

lopende procedures tussen de Rotterdammers en Australiërs zijn inmiddels opgeschort. Na afronding van de transactie zullen deze zaken worden beëindigd.

Directievoorzitter G. Egan van RNA zegt buitengewoon tevreden te zijn met de deal. “Het is steeds ons streven geweest een oplossing te vinden die maximale warde voor alle aandeelhouders van RNA zou opleveren. Met de voorgestelde verkoop aan Westfield, Simon en Rouse hebben we dit doel volledig bereikt.”

Goedkeuring

De betrokken bedrijven verwachten dat de uitkering aan aandeelhouders, door middel van liquidatie van RNA, direct na voltooiing van de transactie – binnen circa negentig dagen – plaatsheeft. De opbrengst zal waarschijnlijk tussen de 53 en 54 euro per aandeel bedragen. RNA denkt binnen ongeveer dertig dagen een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering te beleggen om goedkeuring te vragen voor de transactie en de verdeling van de opbrengst.

Onderdeel van de overeenkomst is dat Westfield tijdens deze vergadering ten gunste van de voorgestelde transactie en uitkering zal stemmen.

Reageer op dit artikel