nieuws

Plafond absorbeert gevaarlijke stoffen

bouwbreed

In een tandartspraktijk in Huizen zijn plafondtegels aangebracht met een bekleding van schapenwol. Het blijkt hinderlijke geurende stoffen in de praktijk te absorberen. De plafondtegels zijn te zien op de stand van Doscha BV uit Blaricum. Het is een voorbeeld van een functionele toepassing van schapenwol in de bouw. “In een deel van een gebouw voor Mommersteeg Bouwsystemen in Vught is schapenwol verwerkt. De werknemers gingen ’s zomers in dat deel werken, want het klimaat was daar prettiger”, aldus een woordvoerder van Doscha.

Een aantal eigenschappen van schapenwol zijn te meten, bijvoorbeeld de afbouw van schadelijke gassen, temperatuur en vochtigheid. “Gevoel is moeilijk vast te stellen”, aldus de woordvoerder. Hij krijgt echter spontaan bijval van Pitec uit Hoogeveen, producent van prefab houten dakconstructies. “Met schapenwol zijn alle problemen zijn in één klap opgelost. Geen kans op schimmel of condensatie meer, een blijvend hoge isolatiewaarde en een gezonde woning”, aldus A. Meijer van Pitec. Hij heeft echter nog niet de kans gekregen om een dak met schapenwol te leveren. Toch is de meerprijs beperkt. De woordvoerder van Doscha rekent voor dat als een dak met isolatie van steen- of glaswol 20.000 euro kost, de prijs voor hetzelfde dak met schapenwol circa 22.500 euro wordt.

Reageer op dit artikel