nieuws

‘Noorden vervult voorbeeldfunctie’

bouwbreed

Het Noorden is goed bezig, concludeerde staatssecretaris Remkes bij de opening van de 42e BouwVakbeurs. “Hier is relatief veel ervaring met eigen bouw op eigen grond. Wat hier kan, moet wat mij betreft in principe ook elders kunnen. Met die expertise kunt u een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van deze vormen van woningproductie in het te eenvormige huurlandschap van het westen.”

Volgens de bewindsman kan dat alleen door te groeien in professionaliteit. De tweejaarlijkse bouwbeurs in Zuidlaren die deze week plaatsvindt biedt daartoe de gelegenheid. Driehonderd standhouders verdeeld over 40.000 vierkante meter brengen bouwprofessionals op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Het zijn naast uitvoerders/aannemers vooral veel scholieren die de beurs bevolken. Bij Finstral-importeur Kunststof Systeem Nederland BV in de traverse heerst een paar uur na de opening al tevredenheid. “We hebben al acht afspraken gemaakt” constateert D. Lunow tevreden. Zo ook bij Ytong, dat na enige jaren afwezigheid weer acte de présence geeft. H. van Wijgerden demonstreert het lijmen van Ytong blokken en trekt daarmee behoorlijk wat belangstellenden. “Cascobouw passen we veel in het Noorden toe. Ik probeer mensen hier aan het werk te zetten.” Ook Remkes moet daar even later aan geloven.

Bij de stand van FNV ZBo, de vraagbaak voor zzp’ers, is het heel rustig. “Er is geen vorstverlet”, luidt de verklaring van een medewerker. Hij betreurt het dat de zaterdag is geschrapt. “Overdag wordt er gewerkt, dus we verwachten ’s avonds de drukte.”

Remkes omschrijft de anders van opzet zijnde BouwVakbeurs als “een bijeenkomst van praktisch gerichte professionals, waar naast een-op-een-kennisoverdracht het vak in een bredere context wordt geplaatst.”

Begin

Zelf draagt de bewindsman daaraan bij door een blik vooruit te werpen. Zo lichtte hij alvast een tipje van de sluier op over de bevindingen van de in het leven geroepen Taskforce Woningproductie. Naast de complexiteit van het bouwproces, blijken het gebrek aan continuïteit en doorzichtigheid en aan vakkrachten de grote knelpunten. Wat het capaciteitsprobleem betreft ziet hij een rol weggelegd voor gemeenten, maar ook duidelijk een verantwoordelijkheid bij de sector zelf. “Ik meld het u maar vast.”

Zelf zei hij zich te zullen blijven inzetten om de bureaucratische rompslomp te verminderen. Het vergunningvrij bouwen van schuurtjes en dakkapellen aan de achterzijde van woningen is nog maar een begin wat Remkes betreft. “Particulier opdrachtgeverschap en meer ruimte voor vrije kavels kunnen bijdragen aan en meer individuele invulling van woonkwaliteit.”

Reageer op dit artikel