nieuws

Nederland steeds aantrekkelijker voor Duitse bouw

bouwbreed Premium

Duitse bouwbedrijven krijgen steeds meer kansen om succesvol aan de slag te gaan in Nederland. De gematigde groei van zowel lonen als materiaalprijzen maakt de bouwers uit het oosten volgens H. Vermande van het PRC Bouwcentrum een stuk concurrerender dan enkele jaren geleden nog het geval was. Honderden kleine bedrijven bereiden zich voor om zich in Nederland op de markt te begeven.

Terwijl in Nederland de vierkante-meterprijzen van gebouwen in de periode 1991-2000 met 12 procent stegen, daalde het prijsniveau in Duitsland liefst 20 procent. De prijs van een vierkante meter in een gebouw met airco zakte in Duitsland van 1545 tot 1500 euro. In Nederland steeg het bedrag dat moet worden neergeteld, in dezelfde periode van 1182 tot 1318 euro. Nog sterker zijn de grote verschillen bij flatgebouwen naar elkaar toe gekropen. In Duitsland daalde de meterprijs van 1182 naar 955 euro. Nederland daarentegen zag de prijs met 136 stijgen tot 727 euro.

Lonen

Vermande signaleert aan de inkoopzijde dezelfde tendensen. Sinds de val van de Muur in 1989 en vervolgens de crisis in de bouw, stijgen de lonen in Duitsland slechts matig. Afgelopen twee jaar is zelfs een daling van 10 procent vast te stellen. In Nederland namen de salarissen juist met 8 procent toe.

Bij de materialen is het van hetzelfde laken een pak. Cement, wapeningsstaal en timmerhout werden tussen 1991 en 2000 in Duitsland 10 tot 27 procent goedkoper. De Nederlandse inkopers stonden in dezelfde periode bloot aan prijsstijgingen van 10 tot 16 procent.

In de grensstreek van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen staan honderden kleine bouwers te trappelen om actief te worden. Vanuit Düsseldorf en Lingen worden drukgezochte bijeenkomsten georganiseerd om de bedrijven voor te bereiden op de sprong naar Nederland. De ‘Handwerkkammers’, de arbeidsbureaus en het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio dragen aan de informatiegolf alle financieel bij. Ook is een speciale cursus Nederlands voor de bouwsector ontwikkeld, waarvoor tot 150 kilometer over de grens belangstelling bestaat. Op diverse plaatsen worden voorbereidingen getroffen om pools van bedrijven te formeren om gezamenlijk diensten te kunnen aanbieden op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel