nieuws

Maltha Glasrecycling start fabriek vlakglas

bouwbreed Premium

Het Nederlandse Maltha Glasrecycling neemt 25 januari in het Belgische Kaulille een nieuwe fabriek voor de verwerking van zogenoemd vlakglas in gebruik. Het is de eerste in Europa die zich op grote schaal gaat bezighouden met de recycling van onder meer autoruiten, draad- en gelaagd glas, tuindersglas, tehermopaneglas en spiegels. De fabriek krijgt een capaciteit van 100.000 ton per jaar.

De inzameling van vlakglas stond tot nu toe op een laag pitje. Het hergebruik van flessen en glazen potten is in Nederland en België inmiddels gemeengoed. Ongeveer 80 procent van alle verpakkingsglas komt na gebruik in de glasbak terecht om uiteindelijk te worden verwerkt tot grondstof voor nieuw glas.

Onlangs verklaarde minister Pronk (Milieu) het heffen van een verwijderingsbijdrage voor isolerend dubbelglas algemeen verbindend. Om dat soort glas effectief te kunnen inzamelen, komen er een kleine 250 inleverdepots. Maltha Glasrecycling is gevestigd in het Brabantse plaatsje Fijnaart-Heijningen. Het bedrijf is onderdeel van de Van Gansewinkelgroep.

Reageer op dit artikel