nieuws

IHC Caland haalt verhoogde winstraming

bouwbreed

Scheeps- en boortorenbouwer IHC Caland heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 80,6 miljoen euro, 7 procent meer dan in het jaar ervoor. Dit jaar stijgt de winst naar ten minste 96 miljoen euro, verwacht het concern.

De winst per aandeel nam met 3 procent toe. Door een kapitaalsuitbreiding van 10 procent, vorig jaar oktober, steeg de winst per aandeel minder snel dan de nettowinst. Met de aandelenuitgifte werd de overname van de Amerikaanse branchegenoot Atlantia gefinancierd.

IHC heeft alle redenen om ook dit jaar positief in te zien. De orderportefeuille staat op een recordhoogte. Er staat voor 2,2 miljard euro aan bestellingen in de boeken. Het leeuwendeel daarvan, 1,6 miljard euro, is toe te schrijven aan de offshoresector (boortorens).

Toch waarschuwt het bedrijf dat het enige tijd duurt voordat de omvangrijke orderportefeuille zich vertaalt in kasstromen. Dit komt doordat bij belangrijke opdrachten de winst pas bij oplevering wordt verwerkt en doordat bij leasecontracten en zogenoemde exploitatiecontracten de winst pas wordt gerealiseerd bij ingebruikname.

Voor 2002 voorziet IHC een verdere toename van de orderportefeuille. “Dit in tegenstelling tot de verwachtingen voor de wereldwijde scheepsbouw”, aldus het bedrijf. Zowel de containervaart als de cruisevaart hebben te lijden onder de teruglopende welvaart. Voor de baggersector ziet IHC vooral in het Verre Oosten nog nieuwe kansen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels