nieuws

Hochtief scoort op chunnel-traject

bouwbreed

Hochtief Construction heeft voor de derde keer een grote opdracht binnengehaald op het traject Kanaaltunnel-Londen. De Britse dochter van het Duitse bouwer zal samen met partner Norwest Holst een deel van de 109 kilometer hogesnelheidslijn aanleggen. Het nieuwe spoor brengt de reistijd van de Kanaaltunnel met de helft terug.

Norwest en Hochtief plannen en bouwen een 3,5 kilometer lang deel van de lijn dat direct aansluit op de tunnel onder de Theems. Bovendien behelst de opdracht het tot stand brengen van een 1750 meter lange verbinding tussen de te bouwen hogesnelheidslijn en de bestaande North-Kentlijn.

De opdracht levert Hochtief een omzet op van 200 miljoen euro. Samen met eerdere orders wordt door het Duitse concern en grootaandeelhouder van Ballast Nedam voor 600 miljoen euro gewerkt aan de Channel Tunnel Link. Vorig jaar haalde de onderneming de bouw van de tunnel onder de Theems binnen. De eerste opdracht voor de hogesnelheidslijn werd Hochtief drie jaar geleden gegund en is bijna gereed.

Hochtief heeft voorts met de Doblinger groep een akkoord bereikt over het te gelde maken van zijn deelneming in de vastgoedmaatschappij Monachia Grundstücks-AG. Door de verkoop van 46,15 procent van de aandelen aan het Beierse Stads- en Woningbouwbedrijf ontvangt de bouwer uit Essen 186,6 miljoen euro. Nogmaals 2,5 procent van de aandelen Monachia stoot Hochtief af naar de bouwdienstverlener Arber. Dit bedrijf, dat net als het Beiers Stads- en Woningbouwbedrijf tot de Doblinger groep behoort, betaalt in de loop van dit jaar 10,2 miljoen euro.

Het afscheid van Monachia levert Hochtief volgens de directie netto een winst op van 154 miljoen euro. Het geld wordt gebruikt om de financiële positie van het bedrijf te versterken. De verkoop past ook in de strategie om meer kapitaal vrij te maken voor de kernactiviteiten: ontwikkeling van infrastructuur en luchthavenmanagement.

Grootaandeelhouder

Grootaandeelhouder Allianz, dat sionds 1982 samen met Hochtief Monachia controleerde, heeft eveneens zijn gehele deelneming doorgesluist naar de Doblinger groep. Monochia bezit 1500 woningen en 500 bedrijfsgebouwen. Tot de panden behoren vele restaurants en terreinen van brouwerij Löwenbrau.

Reageer op dit artikel