nieuws

Geld voor vliegveld Bonaire

bouwbreed Premium

Bonaire krijgt van staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) 6,1 miljoen euro voor de bouw van een vertrek- en transitohal op de luchthaven en voor uitbreiding van het platform. Door de uitbreiding krijgt het toerisme op het eiland een impuls en daarmee de economische ontwikkeling.

De luchthaven voldoet momenteel niet aan de eisen voor grote vliegtuigen. In het bestaande stationsgebouw kunnen maximaal honderd passagiers worden afgehandeld terwijl dat er minstens vierhonderd zouden moeten zijn. Voor transitopassagiers zijn er helemaal geen voorzieningen.

Na de aanslagen in de VS op 11 september vorig jaar zijn bovendien de internationale eisen voor luchthavens aangescherpt. Zonder aanpassingen zou de luchthaven van Bonaire op de zwarte lijst komen te staan.

Het huidige platform van het vliegveld is in de jaren 70 van de vorige eeuw ontworpen voor kleinere passagierstoestellen als de MD 80 en de B727. Sinds enkele jaren landen ook grotere vliegtuigen als de B747 en de B767 op Bonaire. Daar is het platform niet op berekend. De draagkracht is te klein voor het gewicht van zo’n groot vliegtuig en het platform is te klein. Daarom wordt het versterkt en uitgebreid met een opstelplaats voor een groot vliegtuig.

Reageer op dit artikel