nieuws

Gedeputeerde: Montzenlijn reëel alternatief IJzeren Rijn

bouwbreed

De Montzenlijn door Wallonië is een realistisch alternatief voor de IJzeren Rijn. Dat zei de Limburgse VVD-gedeputeerde M. Vestjens in een provinciale commissievergadering.

Hij zei te beschikken over informatie van de Belgische Spoorwegen, dat de Montzenlijn slechts voor 40 procent wordt benut. Dagelijks rijden er vijftig goederentreinen vice versa over deze spoorweg, “en dat staat gelijk aan een capaciteitsbenutting van slechts 40 procent”, aldus Vestjens. “Er zijn ruim voldoende mogelijkheden om voor tientallen jaren over de Montzenlijn met goederentreinen te rijden”, hield Vestjens de statencommissie voor Verkeer en Waterstaat voor. Ook het Waalse gewest en het arrondissement Verviers, waar Montzen gelegen is, steunen de door Limburg gewenste uitbouw van de Montzenlijn.

Montzen is een plaatsje in Wallonië vlak ten zuiden van het Limburgse Vaals. Daar loopt een spoorweg, die de haven van Antwerpen kan verbinden met het Duitse Ruhrgebied. Veel extra investeringen zijn daarvoor volgens de provincie Limburg niet meer nodig. Limburg verzet zich faliekant tegen het opnieuw in gebruik nemen van het historische tracé van de IJzeren Rijn. België wilde daar al vanaf 1 januari treinen vanuit Antwerpen naar het Ruhrgebied over laten lopen. Door een meningsverschil over de kosten hebben Nederland en België tot heden nog geen akkoord hierover gesloten.

Reageer op dit artikel