nieuws

Bouwpastoor geeft zicht op materialen

bouwbreed

Van dakpan tot deurknop. Van ouderwets bakelieten stopcontact tot de modernste schakelkast, het is allemaal te zien in Bouwpastoor. Een educatieve showroom waar leerlingen en studenten van technische opleidingen maar ook andere belangstellenden zoals makelaars kunnen zien wat er voor uiteenlopende bouwmaterialen in de handel zijn en hoe ze worden gebruikt.

Alles bij elkaar zijn er zo’n 1500 verschillende bouwmaterialen te zien bij Bouwpastoor. Ze zijn verdeeld over vijftien hoofdgroepen, waaronder elektro, beton, gevelstenen, stucwerk en houtsoorten.

Van vrijwel elk type bouwmateriaal is een voorbeeld voorhanden. Daarnaast is er een vitrine ingericht met antieke bouwmaterialen zoals een pinakel, oeroude dakpannen en stucwerk.

De showroom is gevestigd in het Bouwhuis, het onderkomen van de Stichting Bouwopleiding die er uiteenlopende cursussen en opleidingen geeft.

Zowel jongeren die voor een bouwberoep hebben gekozen als ervaren vakmensen die hun kennis verder willen uitbreiden, kunnen er terecht.

De toonzaal is ingericht op initiatief van een gepensioneerde bouwmaterialendeskundige. De naam bouwpastoor is ontleend aan de priesters die vroeger geld inzamelden om een kerk te kunnen bouwen, de zogenaamde bouwpastoors. “Zij hadden een missie en ik ook”, stelde de man.

Kennis

Hij werkt nauw samen met de Stichting Bouwopleiding. Zijn doel: mensen die werken in de bouw of de onroerendgoedhandel kennis bijbrengen van bouwmaterialen. De behoefte daaraan is groot. Veel mensen die voor het eerst in de bouw emplooi vinden en zelfs veel ervaren makelaars, kunnen zich nauwelijks een voorstelling maken van de enorme hoeveelheid bouwmaterialen die in omloop zijn. En dat leidt soms tot problemen.

Een makelaar bijvoorbeeld die niet in de gaten heeft dat in een huis dat hij met zijn cliënt bekijkt oude elektrobedrading zit, zal de potentiële huizenkoper er ook niet op wijzen dat het spul vervangen moet worden. Waardoor deze nadat de koop is gesloten, ontdekt dat hem een fikse verbouwing met hoge kosten staat te wachten.

En wat te denken van een aankomend elektricien die er door zijn baas op uit wordt gestuurd om een dubbelpolige inbouwschakelaar te halen en na een speurtocht van een volle dag met lege handen terugkeert?

Nergens voor nodig, vindt Bouwpastoor. De bezoekers van de showroom maken intensief kennis met allerhande bouwmaterialen, zodat ze al snel van de hoed en de rand weten. En wie dat wil, mag natuurlijk terugkomen.

Collectie

De collectie wordt regelmatig uitgebreid want ook de materialenhandel ziet het nut van de educatieve showroom in. Als er nieuwe spullen worden geïntroduceerd krijgt Bouwpastoor een specimen. Binnenkort bijvoorbeeld wordt de toonzaal uitgebreid met informatie over zonnepanelen.

Dat het initiatief ook leeft onder de leerlingen, studenten en cursisten van bouw- en daaraan verwante opleidingen, blijkt uit de bezoekers aantallen. Een jaar nadat Bouwpastoor werd opgericht, zijn honderden belangstellenden rondgeleid.

Bouwpastoor is op afspraak te bezoeken (www.Bouwpastoor.nl).

Dakpan, deurknop en stopcontact als

museumstukken

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels