nieuws

Beton, zand en klinkers ruim acht procent duurder

bouwbreed

Beton, zand en klinkers stijgen dit jaar ruim 8 procent in prijs. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Infrastructuur Aannemers Nederland (Vianed) onder bouwbedrijven, leveranciers en maatschappelijke organisaties. Rekening houdend met 4,5 procent inflatie in 2001 verwacht Vianed dit jaar een gemiddelde prijsstijging in de grond-, water- en wegenbouw van 5 procent.

“De prijsstijgingen bij beton en zand zijn gewoon een kwestie van schaarste aan grondstoffen. De komende jaren zullen de effecten nog veel groter worden”, aldus secretaris P. Nijland van Vianed.

“De winningslocaties raken uitgeput, doordat provincies ondanks het afgegeven commitment geen vergunningen afgeven. Over vier jaar is het beton- en metselzand uit Nederland op. De grondstof moet dan uit het buitenland komen. Waar vandaan? Op die vraag heeft niemand een antwoord. Ook de hoogte van de prijsstijgingen is nauwelijks aan te geven”.

Zandwinning in zee is volgens Nijland voorlopig geen oplossing. “Naar zand uit zee is slechts magertjes onderzoek gedaan. Als de winning mogelijk is, zijn we beslist acht jaar verder. Die tijd hebben we helemaal niet. Wat doe je met het gat van vier jaar zonder beton- en metselzand?”

De prijsstijgingen van de belangrijkste grondstoffen voor de gww-sector zijn volgens Vianed duidelijk minder groot dan vorig jaar. In 2001 noteerde de organisatie 7 tot 8 procent hogere gemiddelde prijzen tegen 5 procent dit jaar.

Omdat de prijsstijgingen opnieuw hoger zijn dan de indexeringen waarop de opdrachtgevers hun verhogingen baseren, zal Vianed de diverse overheden met de verschillen confronteren. In 2001 publiceerde de organisatie voor de eerste keer een eigen prijsindex.

Bijstelling

“De actie vorig jaar heeft veel reacties opgeleverd en tot bijstelling van overheidsbudgetten geleid”, zegt secretaris Nijland. “De lagere overheden zoals gemeenten nemen onze cijfers erg serieus. De rijksoverheid hanteert helaas een algemene prijsindex die voor alle ministeries van kracht is. Vorig jaar waren de werkelijke prijsstijgingen voor de gww-sector twee keer zo hoog dan de index van de rijksoverheid. Ondernemers die werken voor lagere overheden zijn een stuk beter af”.

Vianed constateert dat de stroom- en brandstofprijzen dit jaar minder stijgen dan vorig jaar. Als oorzaak wordt gezien de liberalisering van de energiemarkt. Voor elektriciteit is een verhoging van 0,4 procent voorzien. Gasolie en bitumen worden respectievelijk 1,6 en 1,8 procent duurder. Klinkers zijn de grootste stijger met een toename van 8,7 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels