nieuws

Besluit metrolijn vijf maanden uitgesteld

bouwbreed

Amsterdam neemt niet voor de zomer een definitief besluit over de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De gemeenteraad wil een extra bijdrage van 130 miljoen euro nu nog niet accepteren. Eerst moet duidelijk worden wat nadere onderhandelingen met aannemers en het Rijk opleveren.

Wethouder Dales mag de voorbereidingen van de Noord-Zuidlijn gewoon voortzetten. Het eerder voorgenomen tracé, inclusief een kostbaar ondergronds station nabij Ceintuurbaan, is voor de gemeenteraad nog steeds de beste optie. Al is er voor de drie ondergrondse stations Amsterdam CS, Vijzelgracht en Ceintuurbaan nog geen sprake van een bruikbare aanbieding. Een nieuwe aanbestedingsronde moet in juni zijn voltooid.

Alleen kleine progressieve partijen spreken hardop over het schrappen van station Ceintuurbaan en een alternatief traject onder de Boerenwetering. Volgens Dales leidt zo’n oplossing tot minder reizigers, is de financiële opbrengst van het alternatieve tracé ongewis en speelt het zaaien van twijfel over de uiteindelijke bouw van station Ceintuurbaan de gemeente in de kaart in de onderhandelingen met aannemers. Ook zou een tracéwijziging leiden tot jarenlange vertraging. Volgens de huidige planning moet de lijn midden 2011 in bedrijf komen.

Wel benadrukte de wethouder dat hij niet tot iedere prijs een Noord-Zuidlijn wil aanleggen. “De definitieve keuze wordt een zaak van de nieuwe raad. Of ik dan wethouder zal zijn, weet ik niet, maar de extra bijdrage van de gemeente mag niet substantieel boven die 130 miljoen euro komen. Aan een ongecontroleerde geldstroom doe ik niet mee” , aldus Dales.

Reageer op dit artikel