nieuws

Nieuwe ideeën voor stationspostkantoor

bouwbreed

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) toont momenteel een overzicht van veertig architectonische plannen voor het Rotterdamse Stationspostkantoor. Studenten uit Delft, Kraków en Münster gaven het gemeentelijke wederopbouwmonument een nieuw jasje.

Meer dan een 8 kregen de ontwerpers van ‘Second Skin’ niet voor hun idee. Maar hun ontwerp werd wel de winnaar van de competitie. De bedenkers plaatsten een functionele strook voor het bestaande gebouw, die onder meer als ontsluitingsroute dient voor de tientallen verschillende gebruikers die een plaats krijgen in het gebouw. Voor de bestaande gevel is een scherm met wolkenmotief geplaatst. De uitvoering ervan kan zowel in metaalplaat als glas.

“Een uitgebalanceerd ontwerp”, vindt ir. L. Verhoef, universitair hoofddocent renovatie- en onderhoudstechnieken aan de Faculteit Bouwkunde in Delft.

Het was dit jaar de vijfde keer dat studenten van de Nederlandse, Duitse en Poolse universiteit zich op een herontwikkelingsopdracht stortten. Voor de tweede maal was Nederland aan de beurt. Het Rotterdamse Stationspostkantoor, vlak na de oorlog ontworpen door Kraaijvanger Architecten, was een voor de hand liggende keuze.

Opvallend is het zware kunstwerk op de zijgevel. Met zijn gevarieerde opbouw en deels hoge verdiepingshoogte van zeven meter biedt het gebouw goede mogelijkheden voor hergebruik. “Een gebouw zoals dit heeft extra ruimte en kwaliteit die je bij nieuwbouw eigenlijk nooit krijgt. Bij de opdracht gaat het erom dat studenten zoiets leren uitbuiten”, aldus Verhoef.

Opmerkelijk

Het postkantoor blijft behouden wanneer het gebied Rotterdam Centraal op de schop gaat voor grootschalige ontwikkelingen, maar gebruiker PTT Post verlaat het pand. Huidige eigenaar ING Vastgoed en de Rotterdamse dienst Stedenbouw + Volkshuisvesting betaalden mee aan de kosten van de ontwerpwedstrijd.

In de vijf weken die studenten hadden voor de complete opgave kwamen opmerkelijke ideeën los. Het futuristische en vooral fraai getekende ontwerp ‘Endless Renovation & Reuse’ toont een soort ladenkast. De functies zijn eenvoudig in en uit te schuiven. Het Britse bureau Alsop, verantwoordelijk voor het Masterplan Rotterdam Centraal, nam de jonge Fransman die verantwoordelijk was voor dit ontwerp direct in dienst.

Twee Poolse ontwerpteams transformeren het postkantoor tot een strak kantoorgebouw en stapelen er een fors aantal extra verdiepingen op. Qua uitstraling en schaal sluit het pand daarmee beter aan bij de grootstedelijke ontwikkelingen die het gebied te wachten staat.

Een Duits ontwerpteam achtte het gebouw juist ideaal om te verbouwen tot gevarieerd opgezet complex met luxe woningen. Een lift brengt auto’s naar inpandige parkeerplaatsen.

De tentoonstelling ‘De toekomst van het Stations Postkantoor’ is te zien tot 8 juli.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels