nieuws

Zutphen wil ‘antieke’ zonneblinden terug

bouwbreed Premium

Bewoners van negentiende-eeuwse panden in Zutphen vinden ze soms nog terug onder het stof op hun zolder: de antieke zonneblinden die heel vroeger het zonlicht buiten hun ramen hielden. De meeste zijn echter verdwenen.

De komende twee jaar zullen ongeveer zeshonderd van zulke zonneblinden het straatbeeld uit de negentiende eeuw weer voor een deel herstellen met 200.000 gulden subsidie van de gemeente en 100.000 gulden van de provincie.

“Scharnieren of duidelijke sporen dat ze er gezeten hebben, zijn op veel plaatsen nog zichtbaar”, vertelt initiatiefnemer J. Blanksma van de gemeente. Volgens hem is de afgelopen tientallen jaren vreselijk veel werk gestoken in het opknappen en restaureren van de panden, maar was het terugbrengen van de blinden vaak een te kostbare zaak. Een zonneblinde kost doorgaans een kleine 3000 gulden en per pand zijn er gemiddeld ongeveer tien of twaalf nodig. “Veel eigenaren wilden het graag, maar schrokken van de enorme prijzen. Het is nogal een werk om die blinden met al die losse dwarsplankjes te schilderen en te lijmen”, verklaart Blanksma.

Daarom is hij gaan zoeken naar een instelling die de blinden tegen een lagere prijs wilde maken.

Aantrekkelijker

De penitentiaire inrichtingen van Zutphen en Doetinchem waren bereid het werk aan te nemen voor ongeveer 500 gulden per stuk. Met de ongeveer 40 procent subsidie, wordt het plaatsen van de blinden voor de huiseigenaren een stuk aantrekkelijker. Vorige week werden de eerste dan ook bevestigd, waarmee het subsidieproject werd geopend.

“Inmiddels hebben zich 47 eigenaren gemeld”, vertelt Blanksma. “Van elk van die aanvragen wordt nu bekeken of de panden voor de gesubsidieerde blinden in aanmerking komen.” Want de aanvrager moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten woningen van oorsprong al blinden hebben gehad. Sporen van scharnieren of antieke foto’s van de gevel kunnen dat aantonen. Waar vroeger ‘gewone’ luiken voor de ramen zaten, kunnen geen blinden terugkomen en ook als de oorspronkelijke kozijnen in verkeerde kleuren zijn overgeschilderd of inmiddels zijn vervangen door aluminium, komt er geen subsidie. Ook moet de aanvrager zorgen dat eventuele toekomstige blinden niet door klimop of lekkende dakgoten worden bedreigd of aan verrotte kozijnen komen te hangen. Per aanvraag wordt de situatie bekeken door een restauratiearchitect van Architectenbureau Vos, Ten Broeke, Van Wely uit Velp.

Voor de blinden is gekozen voor de houtsoort oregon pine, die het meeste lijkt op het oorspronkelijke grenenhout komt. De eerste proefblinden zijn echter gemaakt van verhit vurenhout. Een duurzaam-bouwenwerkgroep van de gemeente wil met de proef bekijken hoe dat zogenaamde ‘bakhout’ zich houdt.

Onder leiding van Bouwbedrijf Hoffman hebben de Zutphense aannemersbedrijven inmiddels uitleg gekregen over het project.

Reageer op dit artikel