nieuws

Zuigerstang Erasmusbrug aangetast

bouwbreed Premium

De keramische laag op de zuigerstangen van één van de vier hydraulische cilinders voor het openen van de klep van de Erasmusbrug is beschadigd. De andere drie hebben nog geen last van dit euvel. Reparatie is gewenst omdat anders teveel hydrauliekolie kan gaan weglekken. Gelukkig is in het ontwerp voorzien dat de klep met drie cilinders toch nog open en dicht kan.

De Erasmusbrug over de Nieuwe Maas in Rotterdam is op 4 september 1996 officieel in gebruik genomen. Daarmee kreeg het gebied Kop van Zuid een snelle verbinding met het stadshart van Rotterdam op de rechter Maasoever. De brugverbinding heeft een lengte van ongeveer ruim 800 meter. Om passage van schepen hoger dan Rijnvaarthoogte mogelijk te maken, is de brug voorzien van een beweegbaar brugdeel. De Rijnvaarthoogte is, in theorie, voldoende hoog voor schepen met vier lagen containers en gestreken stuurhuis.

Het ontwerp van de basculebrug is niet alledaags, het gaat immers om een scheve rivierkruising met een lengte van 58 meter en een breedte van 33 meter. De opbouw is karakteristiek voor moderne stalen bruggen: dekplaat, trogvormige langsliggers, dwarsdragers en hoofdliggers vormen een volledig samengelast, anisotroop, geïntegreerd dek. De massa van de klep is, met contragewicht, ongeveer 2610 ton. Omdat er een tram overheen gaat, is een korte openings- en sluitingstijd gewenst. Het bewegingswerk van de klep van de Erasmusbrug is, voor beweegbare bruggen, dan ook bijzonder, gezien het ongekend grote geïnstalleerde vermogen van zo’n 880 kilowatt dat nodig is om de gewenste combinatie van kracht en snelheid te realiseren.

Bewegingswerk

In navolging van veel beweegbare bruggen in Rotterdam is gekozen voor een elektro-hydraulisch bewegingswerk. De belastingen bij beweegbare bruggen zijn dynamisch. De effecten hiervan zijn bij middelgrote beweegbare bruggen meestal eenvoudig op te vangen, maar voor de Erasmusbrug was geen ervaring uit de praktijk beschikbaar. De keus is gevallen op een ‘open hydraulisch systeem met een elektronisch geregelde pompverstelling en niet doorgaande zuigerstangen’. Dat wil ten eerste zeggen dat hydraulische olie aan de twee kanten van de zuiger bij bewegen terugvloeit en wordt opgepompt uit een open buffervat. De bewegingstijd voor openen en sluiten is beperkt tot 120 respectievelijk 135 seconden.

Het bewegingswerk bestaat uit twee gelijke maar gescheiden delen aan weerszijden van de basculekelder. In beide machinekamers bevindt zich een aandrijfaggregaat dat via hydraulische leidingen verbonden is met twee grote hydraulische cilinders aan weerszijden van een van de twee hoofdliggers van de klep.

Om verzekerd te zijn van een goede bedrijfszekerheid bij openen en sluiten van de basculebrug zijn een aantal onderdelen van de bewegingswerken dubbel uitgevoerd. De stroom wordt betrokken van zowel de Noord- als de Zuidoever. De aandrijving is gesplitst om twee gelijkwaardige aggregaten in de machinekamers aan weerszijden van de basculekelder. Beide units kunnen elk afzonderlijk de brug laten bewegen. Ook de voedings- en regelelektronica is volledig dubbel uitgevoerd.

Voor de cilinders geldt dat de burg kan worden bewogen op drie van de vier cilinders, dit in geval van bijzondere omstandigheden. De niet functionerende cilinder kan hydraulisch of mechanisch worden losgekoppeld. Bij driecilinderbedrijf is de belasting aan beide zijden van de brugklep niet gelijk. De torsiestijfheid van de hoofdligger is echter groot genoeg om het erop uitgeoefende koppel te kunnen opnemen. Wel geldt een aangepast bedrijf waarbij toegestane windcondities worden verlaagd en de bewegingssnelheid wordt verminderd.

De elektrische, hydraulische en werktuigbouwkundige installaties zijn aangelegd door Noell uit het Duitse Würzburg. De levensduur van een cilinder met een keramische laag op een zuigerstang is naar verwachting vijftig jaar. TNO gaat onderzoeken wat er met de defecte cilinder aan de hand is.

Vier hydraulische cilinders zorgen voor het bewegen van de basculeklep.

Reageer op dit artikel