nieuws

Twaalf jaar cel voor topfraudeurs boorfirma Flowtex

bouwbreed Premium

De rechtbank in Mannheim heeft vier topmanagers van Flowtex veroordeeld tot straffen variërend van 7,5 tot twaalf jaar cel. Onder leiding van directeur M. Schmider werd een sluw spel gespeeld met 3000 niet bestaande boormachines. Daardoor ontstond een economische schade van 2,2 miljard euro. De fraude is de grootste in de Duitse geschiedenis.

Politici, banken en aannemers lieten zich jarenlang volledig in de luren leggen door de top van grondboorspecialist Flowtex uit Ettlingen. De falende accountants van KPMG hebben de getroffen aandeelhouders al 50,9 miljoen euro toegestopt om lastige schadeclaims te voorkomen.

Bankinstellingen die op bezoek kwamen om apparatuur en serienummer te beoordelen, werden op hun wenken bediend. Het wijzigen van de serienummers bleek bij de argeloze controleurs een koud kunstje. Flowtex liep pas tegen de lamp toen overmoedig gevraagd werd aan de Dresdner Bank en de Commerzbank om vijf aandelenemissies van elk een kwart miljard euro voor te bereiden. De Duitse justitie verdenkt in het kielzog van de vier opgepakte Flowtex-directeuren diverse ambtenaren van corruptie.

Flowtex verwierf het patent van het Amerikaanse bedrijf FloweMole voor horizontale boormachines. Het succes was directeur Smider al snel niet groot genoeg. Hij haalde bouwkundig ingenieur Kleiser naar zijn bedrijf en zette een reeks nepbedrijven op. Neumann nam de leiding op zich van KSK Guidet Microtunneling. Het bedrijf produceerde boormachines met waarden die opliepen tot 800.000 euro. De apparaten werden gekocht door Flowtex en vervolgens weer ondergebracht in tientallen leasemaatschappijen. Ruim drieduizend machines kwamen in omloop, waarvan het overgrote deel slechts op papier. Maandelijks werd uiteindelijk voor 41 miljoen euro aan huurcontracten rondgepompt.

Reageer op dit artikel