nieuws

Nog geen extra geld voor metrolijn

bouwbreed

De gemeenteraad van Amsterdam is nog niet bereid extra geld op tafel te leggen voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn. PvdA, GroenLinks en kleine oppositiepartijen willen eerst meer duidelijkheid over de uiteindelijke kosten van de bouw van station Ceintuurbaan. Ook moeten mogelijke alternatieve tracés beter worden bekeken.

Wethouder Dales kwam vorige week met de boodschap dat de gemeentelijke bijdrage aan de metrolijn met bijna 300 miljoen moet worden verruimd. Goede alternatieven zonder groot verlies aan kwaliteit zijn er volgens Dales niet. Alleen VVD en D66 nemen dat voor zoete koek aan.

Om verdere vertraging in de aanleg te voorkomen is de PvdA voorstander van beperking van de lijn van Amsterdam-Noord tot aan de binnenstad (station Vijzelgracht). Voor het resterende zuidelijke deel zou dan een nieuwe afweging moeten worden gemaakt. Mocht de bouw van het ingewikkelde ondergrondse station Ceintuurbaan uiteindelijk te duur zijn, dan kan het station wellicht worden geschrapt. Ook zou voor het tracé tussen Ceintuurbaan en Rai wellicht een route onder de Boerenwetering mogelijk zijn. Het argument van Dales dat een dergelijke oplossing de Rai onvoldoende bereikbaar maakt, waardoor het aantal reizigers met 1 procent zou dalen, overtuigt de PvdA nog niet.

Groen Links gaat nog een stapje verder. Raadslid Grondel zou de zuidelijke tak wel helemaal willen schrappen.

Reageer op dit artikel