nieuws

Nationale stedelijke netwerken

bouwbreed Premium

Deltametropool

Voor ruimtelijke ontwikkeling van de Randstad hanteert het kabinet het concept van de Deltametropool. De Deltametropool is het grootste stedelijk netwerk uit de Vijfde Nota. Het omvat onder meer de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere.

Het is een stedelijk netwerk van internationaal niveau, dat concurreert met andere metropolitane gebieden in Europa. Het is voor de positie van Nederland van grote betekenis een dergelijk metropolitaan gebied met een internationaal niveau en uitstraling te ontwikkelen. De steden afzonderlijk zijn daarvoor te klein.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben samen met de andere steden van de Deltametropool veel meer te bieden dan elk afzonderlijk.

Voor de Deltametropool zijn zes toplocaties (Amsterdam Zuidas, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, Schiphol en Almere) aangegeven en twintig belangrijke centra, waarvan de ontwikkeling onderling moet worden afgestemd.

Brabantstad

Hiertoe behoren in elk geval: ‘s-Hertogenbosch (zakelijke dienstverlening, handel en cultuurhistorie), Eindhoven (hightech en ICT), Tilburg (industriestad met Technology & Development), Breda (vervoerknooppunt zakelijke dienstverlening) en Helmond (moderne industrie en beroepsonderwijs).

Arnhem-Nijmegen

In dit netwerk vindt internationale afstemming plaats met Emmerik en Kleef. De nadruk ligt op kennisinstellingen met kansen voor de IT-sector, gezondheidszorg, attracties, commerciele dienstverlening en internationaal vervoer van goederen en personen.

Twente

Dit netwerk bestaat uit Enschede, Hengelo, Almelo met internationale afstemming op Gronau, Osnabrück en Münster. De nadruk ligt op hightech-metaal-electroindustrie, industriële diensten, leasure en de kennis- en ICT-sector.

Maastricht-Heerlen

Hiertoe behoren Maastricht (internationaal kennisdienstencentrum), Heerlen (ICT, technologie, technocare), Sittard/Geleen (chemie en autoindustrie).

Dit netwerk is onderdeel van het grensoverschrijdende stedelijk netwerk van Maastricht/ Heerlen, Hassel, Genk en Luik in België en Aken in Duitsland.

Groningen-Assen

Groningen-Assen is benoemd als nationaal stedelijk netwerk met dienstverlening, culturele voorzieningen, ICT- en medische sector en biomedische technologie als belangrijke clusters.

Leeuwarden zal als tweede hoofdstad van het Noorden financieel-economisch en ruimtelijk instrumenteel op gelijke voet worden behandeld als de hoofdsteden in het nationaal stedelijk netwerk Groningen-Assen.

Reageer op dit artikel