nieuws

Modelclub kranen groeit sneller dan verwacht

bouwbreed Premium

De leden komen niet alleen uit Nederland en zelfs niet alleen uit Europa. De Heavy Haulage and Crane Modelclub (HHCMC) telt enkele tientallen leden van buiten Europa: de Verenigde Staten, Australië en Singapore.

“Toen we in 1994 begonnen”, zegt penningmeester Ron van der Velpen, “dachten we dat we het goed zouden doen als we vijftig leden zouden halen. Het is allemaal veel sneller gegaan dan verwacht. We hebben nu 420 leden, waarvan 280 in Nederland”.

De modelclub bestaat uit zowel bouwers en verbouwers van modellen als verzamelaars, allemaal met één grote liefde: zware kranen, op rupsen, op een onderwagen, op rails of stationair.

Onlangs hield de club de jaarlijkse bijeenkomst in Harderwijk. Van der Velpen: “Die bijeenkomsten zijn er niet alleen om elkaars werk te bewonderen, het gaat vooral om het uitwisselen van kennis en informatie over het bouwen van modellen en de technieken daarbij en over de kranen zelf. Het is voor een modelbouwer een erezaak een kraan zo nauwkeurig mogelijk na te bouwen van het origineel. Dat betekent ook dat we veel goede contacten hebben met fabrikanten en leveranciers.”

Overigens wordt niet alleen op de bekende schalen 1:24, 1:50 en 1:87 gebouwd. Het komt voor dat iemand wielen met een maat van 1:30 op de kop tiky en vervolgens een machine op dezelfde schaal erop bouwt. De materialen die worden gebruikt zijn zeer divers, van plaatijzer en aluminium tot plastic en legosteentjes.

“Alles kan”, zegt Van der Velpen. “Er zijn mensen die kant-en-klaarmodellen kopen en ze dan verbouwen tot customized typen die ze ergens in het echt hebben gezien.”

Overigens kan dat een kostbare hobby zijn. In het goedverzorgde clubblad, dat vier maal per jaar verschijnt in een Nederlandse, Engelse en Duitse versie, staat in het laatste nummer een aankondiging van een nieuw schaalmodel: een 1:24 bulldozer van Caterpillar, type D11R. De prijs is 3595 dollar zonder verzendkosten.

Daar staat zeker een komma verkeerd? “Nee hoor”, zegt Van der Velpen. “Classic Construction Models komt af en toe met zo’n exclusief model, dat in kleine aantallen wordt gemaakt. Er zijn mensen die er zo’n bedrag voor over hebben. Ik niet, mijn vrouw ziet me aankomen. Bovendien, ik bouw liever zelf”.

Reageer op dit artikel