nieuws

Internet populair medium voor bedrijfsovernames

bouwbreed Premium

Tientallen bouwbedrijven worden op internet te koop aangeboden of gevraagd. Zowel via de ‘Ondernemingsbeurs’, een initiatief van de Vereniging Kamers van Koophandel als op de ‘Bedrijvendatabank’, een particulier initiatief, wordt geadverteerd door aanbieders en vragers.

De Ondernemingsbeurs bestaat sinds augustus van dit jaar. Op de website(www.ondernemingsbeurs.nl) worden in totaal zo’n 660 bedrijven aangeboden of gevraagd. Hieronder zijn vijftig bouw- en aanverwante bedrijven te koop, terwijl 44 van zulke ondernemingen te koop worden gevraagd.

Via de Bedrijvendatabank worden momenteel 52 bouwbedrijven en 33 bouwverwante ondernemingen aangeboden, zoals installatie- en loodgietersbedrijven. De Bedrijvendatabank treedt daarnaast op als intermediair voor honderden andere te koop staande bedrijven in uiteenlopende branches zoals horeca, onroerend goed en de metaalsector. Een vaak gehoorde reden om een bedrijf van de hand te doen, is dat de directeur/oprichter met pensioen gaat terwijl er geen opvolger is.

Omzet

Volgens de Bedrijvendatabank wordt een kwart van de aangemelde bedrijven binnen zes weken verkocht. “Ik wil nadrukkelijk een waarschuwing laten horen, nu steeds meer partijen elkaar na beginnen te zeggen, dat een beetje bedrijfsovername vijf jaar moet duren”, aldus H. van Heertum, directeur van de Bedrijvendatabank. “Er zijn mij gevallen bekend van ondernemers die aan het eind van de rit meer geld aan hun adviseurs kwijt waren dan ze voor de verkoop van hun bedrijf ontvingen.”

In de Bedrijvendatabank staan overigens ook profielen van bedrijven die langer dan een jaar te koop staan. Bij de Kamers van Koophandel is niet bekend hoe snel ondernemingen via internet van eigenaar verwisselen.

Vooral middelgrote ondernemingen worden via internet aangeboden, blijkt uit de bedrijfsprofielen die op de websites zijn gepubliceerd. Wat betreft de omzet zijn grofweg vier categorieën te onderscheiden: bedrijven met een jaarproductie tussen 250.000 en 500.000 euro; tussen 500.000 en 1 miljoen euro; tussen 1 en 5 miljoen euro en boven 5 miljoen euro. Eenmanszaken zijn zeldzaam, evenals bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljoen euro.

Anoniem

Volgens een woordvoerder van de Kamers van Koophandel bieden ondernemers hun bedrijf via internet aan omdat ze dan voorlopig anoniem kunnen blijven. “Als bekend is dat je je bedrijf wilt verkopen, wordt vaak verondersteld dat de onderneming niet rendabel is. En dat is natuurlijk geen goede reclame voor het bedrijf. Wanneer je verkoopt via onze website, heb je dat probleem niet.”

Wie een bedrijf dat op internet wordt aangeboden wil overnemen, schakelt een intermediair in. Die neemt op zijn beurt contact op met de tussenpersoon van de aanbieder. Pas als de onderhandelingen in een gevorderd stadium zijn, maken koper en verkoper kennis.

Reageer op dit artikel