nieuws

Gebouw kan kracht van vloedgolf weerstaan

bouwbreed

Het architectenbureau Kohn Pederson Fox Associates (KPF) uit New York heeft een gebouw ontworpen dat in staat is een vloedgolf te weerstaan en het water buiten de deur te houden. Halverwege volgend jaar kan het eerste hoogwater komen.

De kans op een overstroming na een orkaan komt statistisch gezien eenmaal per honderd jaar voorin Miami. Dat neemt echter niet weg dat het volgend jaar kán gebeuren en met een beetje pech het jaar daarop ook.

Het meer dan 148 meter hoge Espirito Santo Plaza van KPFstaat met 37 verdiepingen prominent in het financiële centrum van Miami. Volgens de bestaande bouwverordening moeten de onderste verdiepingen van gebouwen bestand zijn tegen overstromingen. Architecten houden er daarom in hun constructieve ontwerpen rekening mee dat een gebouw de gevolgen van een eventuele vloedgolf overleeft. Maar ze gaan er wel van uit dat het water binnenkomt. Niet dragende binnenwanden ‘mogen’ wegspoelen.

KPF koos ervoor een gebouw te ontwerpen dat de kracht van een vloedgolf kan weerstaan én het water buiten houdt. Hiertoe is gekozen voor een beglazing van de onderste verdiepingen van 50 millimeter dik. De kern van het dubbelglas bestaat uit een 25 millimeter dikke laag polycarbonaat. Verder zijn alle kozijnen verstevigd met koolstofstaal. Alle details zijn zo ontworpen dat een absoluut waterdichte constructie ontstaat. Een losse betonnen golfbreker aan de waterkant, moet de eerste klap van het water opvangen.

Symbool

Een elliptische boog met een hoogte van bijna de hele voorgevel is gekozen als symbool om de stabiliteit van het gebouw uit te drukken. Bovendien moet de boog volgens PKF het gebouw ‘entreevriendelijk’ maken.

In het gebouw met een nuttig vloeroppervlak van 58.000 vierkante meter, is een atrium opgenomen van tien verdiepingen en een aparte parkeergarage van elf verdiepingen aan de achterzijde is geschikt voor duizend auto’s. Het gebouw biedt verder ruimte aan het hoofdkantoor van een bank, een hotel en diverse luxe appartementen. De totale kosten voor de bouw van het Espirito Santo Plaza bedragen 254 miljoen gulden. De oplevering vindt medio volgend jaar plaats.

Reageer op dit artikel