nieuws

Brabant continueert proef met dynamische snelheidsinformatie

bouwbreed Premium

De provincie Noord-Brabant is van plan om de proef met digitale dynamische snelheidsinformatie (DSI) een vervolg te geven. De proef wijst uit dat DSI een duidelijk temperend effect heeft op de snelheid van verkeer.

Op drie plaatsen hield de provincie dit najaar proeven met borden die aangaven hoe hard automobilisten op dat moment precies reden. De zes informatieborden bleken een zeer remmende factor te vormen voor het verkeer. In Alphen/Chaam reed bijvoorbeeld 63 procent van de automobilisten bij het binnengaan van de bebouwde kom sneller dan 57 kilometer per uur, waardoor ze voor een boete in aanmerking zouden komen. Dit percentage daalde tot 24 procent nadat het bord was geplaatst.

Ook in gevaarlijke bochten heeft de plaatsing van het bord effect. In één geval bleek dat circa 75 procent van de voertuigen sneller dan 60 kilometer per uur rijdt in een bocht. Na plaatsing was dat nog maar circa 50 procent.

Uit onderzoek onder weggebruikers blijkt dat er zowel bij automobilisten als bewoners een groot draagvlak bestaat voor het DSI-systeem. Ook opvallend is het gegeven dat geen enkel van de zes DSI-borden is vernield. Vooraf is wel nadrukkelijk gemeld dat de borden geen flitspalen zijn, maar alleen informatie verschaffen.

Vervangen

Om de werking van het DSI-systeem bij komgrenzen op langere termijn te onderzoeken blijft het DSI-bord in Chaam nog drie maanden staan. Daarnaast zal de provincie bekijken of het bord kan worden ingezet bij flitskasten. DSI kan dan de ‘u rijdt te snel’-borden vervangen.

De provincie is ook van plan om vanaf volgend voorjaar zowel voor de veiligheid van de weggebruikers als de wegwerkers mobiele DSI-installaties in te zetten bij wegwerkzaamheden.

Reageer op dit artikel