nieuws

Belgische bouw krijgt zware klappen

bouwbreed Premium

De activiteit in de Belgische bouw is in het tweede kwartaal van dit jaar fors gedaald. Ook voor de rest van het jaar wordt voor een verdere achteruitgang gevreesd want de verschillende conjunctuurknipperlichten staan duidelijk op rood, zo heeft de Nationale Confederatie Bouw (NCB), de Belgische aannemersorganisatie onlangs bekendgemaakt.

In de Bouwbarometer van de NCB was de minder goede gang van zaken in het tweede kwartaal trouwens voorspeld. “Op een spoedige ommekeer moet niet worden gerekend”, aldus de NCB. Het betekent een flinke tegenvaller na twee jaren van ononderbroken groei. De bouworders zijn in het derde kwartaal blijven dalen en dat fenomeen doet zich in feite al een jaar lang voor. Tegelijkertijd is ook de conjunctuurbeoordeling door de aannemers niet verbeterd. Vooral de aannemers van grote infrastructuurwerken, wier activiteiten het sterkst zijn gedaald tijdens het eerste halfjaar van 2001, zijn het meest pessimistisch.

Toch heeft de NCB niet alleen slecht nieuws te melden: “Ofschoon het aantal vergunningen voor de bouw of renovatie van gebouwen duidelijk achterblijft, zijn er toch tekenen die wijzen op een lichte ommekeer. Het is dus afwachten geblazen ofeen en ander een herstel van de vraag tot gevolg zal hebben, wanneer dat inderdaad zo is en voor hoelang?”

De NCB gelooft niet dat de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten de enige oorzaak zijn van de vermindering van de activiteit in de bouw. “Anderzijds is het wel zo dat kenners van de bouwmarkt hun prognoses na die fatale dag naar beneden hebben herzien en dat een aantal grotere bouwbedrijven herstructureringen heeft aangekondigd, waaruit opgemaakt kan worden dat een stijging van de werkloosheid steeds onvermijdelijker lijkt te worden.”

Ook volgens Nacebo, de federatie van kleine en middelgrote bouwbedrijven in Vlaanderen, krijgt de Vlaamse bouw momenteel rake klappen. Het werkvolume daalt en de winstgevendheid van de bouwbedrijven heeft daar flink onder te lijden. Nacebo verwacht op zijn vroegst een herstel in de Vlaamse bouw in de tweede helft van 2002. Een belangrijke handicap is de daling van zowel het consumenten- als ondernemersvertrouwen.

Reageer op dit artikel