nieuws

Ballast snijdt in markten buitenland

bouwbreed Premium

Ballast Nedam trekt zich versneld terug uit risicovolle buitenlandse markten en gaat zich richten op “de winstgevende krenten uit de internationale pap”. De reorganisatie die daarvoor nodig is, gaat 350 arbeidsplaatsen kosten en leidt dit jaar tot een verlies van 50 miljoen euro.

Bedoeling is om de omzet die momenteel in het buitenland wordt behaald, binnen drie jaar met de helft terug te brengen naar ongeveer 500 miljoen euro. In het Verenigd Koninkrijk worden daarom zeker drie kantoren gesloten en wordt het management vervangen. Directievoorzitter R. Heathfield van de Britse werkmaatschappij Ballast Nedam Plc heeft inmiddels te horen gekregen dat hij op zoek moet naar een andere baan.

Ook in andere buitenlandse markten wordt gesneden, met name in regio’s waar de spanningen de laatste maanden zijn opgelopen, zoals het Midden-Oosten en Oost-Azië. In totaal schrapt Ballast Nedam 350 arbeidsplaatsen, waarvan honderd op het hoofdkantoor, waar de divisie Ballast Nedam International is gevestigd.

Negatief

Bestuursvoorzitter R. Kottman van Ballast Nedam wilde gisteren niet kwijt hoe hoog de voorziening precies is die het bedrijf treft om de sanering te kunnen uitvoeren. “Maar we nemen nu in één keer alle reorganisatiekosten en brengen die ten laste van het nettoresultaat van dit jaar. Door die eenmalige klap komt de winst uit op 50 miljoen euro negatief. Volgend jaar verwachten we weer in de zwarte cijfers te zitten.”

Volgens Kottman is het noodzakelijk geworden in het buitenland voorzichtiger te opereren, omdat zowel de economische als politieke omstandigheden in een aantal regio’s zijn verslechterd. “De wereld is in een aantal maanden veranderd”, concludeerde de bestuursvoorzitter. “We willen internationaal actief zijn, maar het moet wel geld opleveren. We gaan ons daarom beperken tot een aantal winstgevende markten en zullen heel secuur onze projecten uitkiezen. De kunst wordt om risico’s te mijden.”

Sociaal plan

De Hout- en Bouwbond CNV wil voor werknemers die hun arbeidsplaats verliezen een sociaal plan afsluiten met het bouwbedrijf. De vakbond is er niet van overtuigd dat het nodig is om medewerkers te ontslaan. “Ballast Nedam is een groot concern. Het moet toch mogelijk zijn om in eigen huis ander werk te vinden”, zegt CNV-bestuurder A. van de Brink. De aangekondigde maatregelen hebben hem niet verrast. “Er was al langer sprake van een reorganisatie. De onzekere internationale economische en politieke omstandigheden dwingen het bouwconcern tot een intensivering van de operatie.”

Volgens Kottman heeft het personeel begrip voor de beslissing versneld te gaan saneren. Ook al gaat dat waarschijnlijk gepaard met gedwongen ontslagen.

Vervolg op pagina 2.

Reageer op dit artikel